3 tipy na zdravé stravovanie počas vianočných sviatkov

S príchodom Vianoc mnoho ľudí odkladá akékoľvek stravovacie zmeny radšej až do Nového roka. Veď počas sviatkov na nich čakajú samé dobroty a predsa sa nebudú obmedzovať. Avšak zdravé stravovanie počas sviatkov nemusí byť záťažou.
tipy na zdravé vianočné stravovanie

Zdroj: Pexels.com

Výživové ciele si môžete stanoviť ako osobnú výzvu alebo z nich urobiť zábavu pre svojich priateľov a rodinu. Vyžaduje si to len cvik, pevnú vôľu a trochu kreativity. Kreativita je obzvlášť dôležitá, ak máte okolo seba deti: ak ich od malička učíte robiť zdravé rozhodnutia, môžete im tak vytvoriť základ pre zdravý a aktívny životný štýl, keď budú staršie,“ vysvetľuje je Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy.

Nečakajte preto na Nový rok: malé zmeny, ktoré urobíte dnes, sa môžu zmeniť na celoživotné zdravé návyky. Susan Bowermanová sa podelila o svoje najlepšie tipy v oblasti výživy, ktoré môžete vyskúšať počas tohto vianočného obdobia:

1. Vyhrajte sa s ovocím a zeleninou

Existuje mnoho zábavných spôsobov, ako do svojho jedálnička zaradiť viac farebného ovocia a zeleniny:

  • Zahrajte sa s deťmi napríklad hru na prípravu čo najfarebnejšieho jedla. Využiť pritom môžu „ovocný tanier“, kde nechýbajú jablká, mandarínky, pomaranče, banány, ananás či kiwi, zo zeleniny zas majú na výber farebné papriky či paradajky. Deti sa rady hrajú a týmto spôsobom ich nadchnete pre konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny a zároveň tým zabezpečíte prísun rôznych živín.

  • Vytvorte si jednoduchú tabuľku s názvami ovocia a zeleniny a zakaždým, keď niekto vyskúša ovocie alebo zeleninu z daného políčka, môže si ho vyškrtnúť. Vyhráva ten, kto bude mať ako prvý všetky políčka vyškrtnuté. Pre víťazov môžete pripraviť zdravé odmeny a tým udržať ich záujem o konzumáciu ovocia a zeleniny.

  • Pomocou vykrajovačiek na koláčiky tiež môžete vytvárať zábavné tvary z ovocia a zeleniny.

2. Urobte inteligentné zmeny vo vašom nákupnom zozname

Stanovte si malé, merateľné, dosiahnuteľné a realistické ciele na určité obdobie. Napríklad prechod z plnotučného mlieka na polotučné, prípadne až nízkotučné mlieko je jednoduchým rozhodnutím, ktoré môže časom ušetriť stovky kalórií.

Nepokúšajte sa o príliš radikálne zmeny. Rodina si celkom iste všimne, ak urobíte mnoho zmien naraz a ak z chladničky zrazu zmiznú všetky ich obľúbené potraviny alebo pochutiny.

Zmeny zavádzajte pomaly a postupne, napríklad limonády a ovocné sladené nápoje nahraďte perlivou vodou s plátkami citróna.

Nakupovanie s deťmi môže byť takisto zábavné a plné príležitostí, ako ich naučiť niečo o výžive a zdravom varení. Skúste nové zaujímavé recepty. Môžete si pripraviť domáce zmesi orechov, prípadne k nim pridať rôzne druhy sušeného ovocia ako brusnice či hrozienka alebo vzduchom pukaný popcorn s parmezánom, ktorý si môžete vychutnať ako zdravší snack.

3. Vylepšite svoje obľúbené jedlá

Aj keď sa počas sviatkov snažíte jesť zdravo, vždy sa nájde to jedno jedlo, na ktoré máte neuveriteľnú chuť. Namiesto toho, aby ste mali pocit, že musíte obľúbené sviatočné jedlá z jedálnička úplne vyradiť, môžete urobiť niekoľko jednoduchých zmien, aby ste týmto vašim pochúťkam dodali viac výživy.

Pozrite si zoznam ingrediencií a zistite, či môžete urobiť nejaké zdravé zmeny, aby ste znížili množstvo tuku a kalórií alebo zvýšili ich výživovú hodnotu. Hodil by sa do vášho jedla namiesto kyslej smotany obyčajný jogurt? Hodilo by sa do receptu mleté morčacie mäso rovnako dobre ako mleté hovädzie? Môžete obohatiť jedlo vlákninou použitím hnedej namiesto bielej ryže?

Ak budete mať pod kontrolou použité ingrediencie a ich množstvo, bude oveľa jednoduchšie vychutnať si výživné jedlá, ktoré si rodina zamiluje. Pri robení pizze môžete vyskúšať použiť na cesto celozrnnú múku, mierne zredukovať množstvo syra alebo nahradiť mäsové prílohy s vysokým obsahom tuku zdravšou čerstvou zeleninou, ako je špenát, cibuľa, čerstvé paradajky či paprika.

Rodiny, ktoré spolu varia, si tým vytvárajú spoločné zážitky, objavujú kulinárske záujmy a zakladajú nové tradície. Urobte z vianočného stolovania rodinnú záležitosť – od plánovania a prípravy až po spratanie stola. Jednoducho povedané, užívajte si spoločný čas za jedným stolom. Ide o neoceniteľné zážitky v príjemnej podpornej atmosfére, ktorá vám a vašej rodine pomôže urobiť zo zdravej - jednoduchú voľbu,“ dodáva Susan Bowermanová.