Ježkovia sú prirodzenými prenášačmi baktérií zlatého stafylokoka, ktoré odolávajú antibiotikám! Vedci upozorňujú na najväčší medicínsky problém budúcnosti

Vedci upozorňujú, že antibiotiká sú nenahraditeľné, a pokiaľ prestanú účinkovať, nebude na niektoré ochorenia účinná liečba.
ježkovia prenášajú na človeka baktérie odolné voči antibiotikám

Zdroj: Pixabay.com

Zo zistení štúdie medzinárodného tímu vedcov, ktorú uverejnil prestížny časopis Nature, vyplýva, že ježkovia sú prirodzenými prenášačmi baktérií zlatého stafylokoka, ktoré odolávajú antibiotikám.

Rezistencia na antibiotiká sa vyvinula zrejme počas 19. storočia, nerozvinula sa teda až po vzostupe užívania antibiotík v ľudskej a veterinárnej medicíne.

Výskum zhromažďoval stery z kože ježkov z územia celej Európy. Následne, okrem iného, sekvenoval genómy baktérií. Výskum viedli odborníci zo sérologického inštitútu v Kodani, spolupracovali na ňom však aj vedci z Oxfordskej univerzity a mnohých ďalších inštitúcií.

Zistilo sa, že ježkovia sú prirodzeným prenášačom rezistentných baktérií zlatého stafylokoka. Myslelo sa, že baktérie rezistentné na antibiotiká sa vyvinuli až po používaní antibiotík v medicíne vo veľkom meradle, ale v tejto publikácii sme ukázali, že sa to vyvinulo už skôr u ježkov. A to preto, že majú na koži plesne, ktoré produkujú látky veľmi podobné penicilínu,“ vysvetľuje Barbora Černá Bolfíková z ČZU, ktorá sa na výskume podieľala.

Tieto mikroskopické huby podľa nej vylučujú takzvané beta-laktámové antibiotiká, ktoré zapríčinili vznik stafylokokov rezistentných na methicilin.

Zrejme niekedy pred 200 rokmi sa rezistencia vyvinula a neskôr došlo k prenosu na človeka. A odvtedy sa to udržuje v ľudskej populácii. A s nástupom antibiotík došlo k tomu, že sa to veľmi rozšírilo,“ dodala vedkyňa.

Najväčší medicínsky problém budúcnosti

Vedci upozorňujú, že antibiotiká sú nenahraditeľné, a pokiaľ prestanú účinkovať, nebude na niektoré ochorenia účinná liečba. Podľa odborníkov v Európe každý rok zomrie asi 33-tisíc ľudí v dôsledku infekcie, ktorú spôsobila baktéria odolná proti antibiotikám.

Niektoré štúdie odhadujú, že pokiaľ bude trend pokračovať rovnakým tempom, môžu mať v roku 2050 baktérie rezistentné voči antibiotikám na svedomí až desať miliónov úmrtí ročne. S narastajúcou rezistenciou taktiež klesá záujem o vývoj nových antibiotík. Ten je nesmierne zložitý a drahý.


Prečítajte si aj:

Až 61 % Slovákov nevie, že antibiotiká neúčinkujú proti vírusom