Novoročné predsavzatia a zdravý životný štýl

S príchodom nového roka sa spájajú aj novoročné predsavzatia. Ak ste si tento rok aj vy dali záväzok, že hodláte praktikovať zdravý životný štýl, tu je niekoľko tipov ako na to. Na väčšie zmeny v životospráve, v jedálnom lístku či v dennom režime sa však pripravujte postupne, aby ste uspeli čo najlepšie.

Pokiaľ chcete svoje novoročné predsavzatie splniť, urobte si podrobný plán, ako postupovať a ten si starostlivo zapíšte. Postupne si zaznamenávajte tiež každý progres, ktorý dosiahnete. Na dosiahnutie cieľa zvoľte reálny časový termín. Ak niečo porušíte, nenechajte sa tým odradiť a nevzdajte to hneď pri prvom zlyhaní. Aj za malý, čiastkový úspech sa nezabudnite odmeniť.

Jasná formulácia cieľa

Nech sa vaše novoročné predsavzatie týka čohokoľvek, pri stanovovaní svojich záväzkov buďte vždy konkrétni. Namiesto: „Budem jesť viac ovocia a zeleniny“ si predsavzatie sformulujte presne: „Každý deň zjem 30 dekagramov ovocia a 30 dekagramov zeleniny“.

Alebo namiesto formulácie: „Domácnosť vybavím prírodnými materiálmi“ si záväzok sformulujte takto: „Do detskej izby kúpim drevené hračky a do spálne posteľné obliečky z ľanu“. Každé predsavzatie musí mať konkrétny plán cesty, jasne formulovaný cieľ a nemôže závisieť na konaní iných ľudí, ktoré nemôžete ovplyvniť.

Výživa a životospráva

Zdravý životný štýl v sebe zahŕňa vyvážené stravovanie, dostatok fyzickej aktivity a plnohodnotný oddych.Racionálna výživa je základom zdravia, uprednostňuje čerstvé ovocie a zeleninu, domácu hydinu a ryby, z obilninových výrobkov preferuje celozrnné pekárenské výrobky a z mliečnych produktov najmä tvrdé syry a kyslomliečne produkty so živými kultúrami.

Čo sa sladkostí týka, zdravá výživa uprednostňuje maškrty osladené včelím medom a zo slaných pochutín volí čo najkvalitnejšie varianty – napríklad jerky z hydiny. Dobrá životospráva nepodceňuje ani pravidelný pitný režim. Ideálna je čistá voda, čaje a čerstvé šťavy.

Relax a odpočinok

K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí pravidelné športovanie a kvalitný spánok. Pokiaľ sa chcete po náročnom dni upokojiť, do večerného kúpeľa si nakvapkajte levanduľový olej.

Relaxačný éterický olej je vhodný aj na masáže a v spálni je tiež možné použiť levanduľový sprej na osvieženie vzduchu. Sprej stačí len nastriekať po miestnosti. Ideálnym spoločníkom na odpočinok a dobrý spánok sú tiež aromatické vrecká naplnené sušenou levanduľou, ktoré pomôžu uvoľniť prípadné napätie.

Svojou vôňou** napomáhajú k ľahkému zaspávaniu** a k vyššej kvalite spánku. A navyše, aromatické vrecká a malé dekoratívne vankúšiky so sušenými bylinkami prispievajú nielen k dobrému spánku, ale aj k príjemnej atmosfére v miestnosti.