Pandémia zintenzívnila v živote detských onkologických pacientov strach a pocit ohrozenia. Na zákernú chorobu na Slovensku ročne ochorie 200 detí

Pripnutím zlatej stužky 15. februára vyjadríte spolupatričnosť s detskými onkologickými pacientmi.
pandémia a detskí onkologickí pacienti

Zdroj: Freepik.com

Občianske združenie Svetielko nádeje sa aj v roku svojho 20. výročia pripája k celosvetovej kampani Medzinárodného dňa detskej rakoviny, ktorý pripadá na 15. február.

S iniciatívou pripomínať si tento deň prišla organizácia Childhood Cancer International (CCI) v roku 2002. Symbolom je zlatá stužka. Cieľom kampane je zvýšiť informovanosť verejnosti o rakovine detí a mládeže a dosiahnuť tak lepšie pochopenie problémov a výziev spojených s týmto ochorením.

V čase pandémie to je ťažšie

Pretrvávajúca pandémia priniesla do života detí chorých na rakovinu ešte väčší strach a pocit ďalšieho ohrozenia. Deti a rodičia, ktorí sú s nimi počas náročnej liečby v nemocnici, musia pred hospitalizáciou absolvovať PCR test na ochorenie covid 19. Naďalej platí zákaz návštev. S dieťaťom môže byť na izbe jedna sprevádzajúca osoba. Ak je to mama, tak otec už nemôže prísť na návštevu, rovnako ani súrodenec. Sú to ďalšie obmedzenia navyše okrem tých, ktoré boli pred pandémiou,“ priblížil situáciu detí hospitalizovaných na detskej onkológii MUDr. Pavel Bician, zakladateľ a predseda o. z. Svetielko nádeje.

Fakty o liečbe detskej rakoviny: Z 3 % na 80 %

Na túto zákernú chorobu vo svete ochorie ročne vyše 300 000 detí. Na Slovensku je to asi 200. Úspešnosť liečby u nás dosahuje úroveň najvyspelejších krajín a je na úrovni vyše 80 % vyliečených pacientov.

Najčastejším typom ochorení sú leukémia, nádory mozgu, lymfómy a solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm a Wilmsov nádor. Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie.

V samotných začiatkoch úsilia o liečbu detskej rakoviny bola iba asi trojpercentná šanca. Dnes, vďaka moderným liečebným postupom a podpornej starostlivosti, je to 80 %.

Pripnime si zlatú stužku naživo alebo online

Symbolom Medzinárodného dňa detskej onkológie, ktorý si pripomíname 15. februára, je zlatá stužka. Môžete si ju pripnúť naživo v EUROPA Shopping Center v utorok 15. 2. v čase od 11. do 18. hodiny v stánku Svetielka nádeje, ktorý nájdete v nákupnom centre na 2. podlaží.

Zároveň tu bude príležitosť pozrieť si výstavu pod názvom 20 rokov pomoci, ktorá približuje uplynulých 20 rokov práce občianskeho združenia Svetielko nádeje. Výstava potrvá do 20. februára.

Zlatá stužka sa aj tento rok večer rozsvieti v meste pod Urpínom na najvyššej budove - Europa Business Center. Zlatou bude vysvietená aj Hodinová veža v Banskej Bystrici a taktiež aj budova Starej radnice na Námestí SNP vo Zvolene od 17.00 do 20.00 h. Symbolicky si 15. februára pripne v online priestore zlatú stužku aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. K aktivitám k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny sa pridá aj Mesto Žiar nad Hronom a FK Pohronie.