Na Slovensku stále zomierajú ľudia na choroby, proti ktorým existuje očkovanie!

Každoročne podstúpia vakcináciu stovky miliónov osôb na celom svete, aby si chránili nielen zdravie, ale aj vlastný život. Aj keď sa môže zdať, že ide neraz o zabudnuté choroby, Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje aj u nás hospitalizácie a úmrtia na diagnózy, ktorým sa dalo predísť očkovaním.

Zdroj: Freepik.com

Niektoré infekčné choroby sú dnes zriedkavé len vďaka tomu, že sa proti nim už roky očkuje. V dôsledku dobrej zaočkovanosti sa medzi verejnosťou znižuje povedomie o negatívnych dôsledkoch týchto, neraz smrteľných chorôb. Hovoriť však o nich treba.

Akonáhle totiž klesne v spoločnosti percento zaočkovanosti, o chorobe a jej následkoch sa nielen začne hovoriť, ale bude hroziť reálne epidémia na lokálnej, alebo aj na svetovej úrovni.

NCZI eviduje podľa posledných dostupných štatistík, že na čierny kašeľ u nás bolo hospitalizovaných 114 pacientov, z toho dvaja ochoreniu podľahli. A to napriek tomu, že infekčnému ochorenie spôsobenému bacilom Bordetella pertussis sa dá predchádzať očkovaním.

Podobne je tomu v prípade vírusovej encefalitídy prenášanej kliešťami, s ktorou bolo hospitalizovaných 240 pacientov. Ovčie kiahne (varicella) pripútali k nemocničnému lôžku 109 ľudí a pásový opar až 520 pacientov.

S hepatitídou typu A sme zaznamenali 8 pacientov, 26 ich bolo s typom B, pričom treba pripomenúť, že v súčasnosti je najúčinnejšou ochranou aj pred týmto vírusom práve očkovanie.

Treba zdôrazniť, že reálne čísla nakazených týmito ochoreniami sú na Slovensku vyššie, hospitalizácie vypovedajú len o závažných prípadoch, ktorých sa v mnohých prípadoch dalo predísť očkovaním.

Vakcíny sú podávané preventívne zdravým osobám s cieľom predísť samotnej nákaze, teda nielen hospitalizáciám, ale aj ochoreniam v domácej liečbe a najmä ich dlhodobým následkom.

Na Slovensku sa začalo so systematickým celoplošným očkovaním koncom 40. rokov minulého storočia. V roku 1986 bol v súlade s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie prijatý Národný imunizačný program SR.