Prečo konzumovať bielkoviny a vlákninu

Zamýšľate sa nad otázkou, ako udržať hlad na uzde, aby ste zbytočne nepriberali? Skvelým prostriedkom na udržanie hladu pod kontrolou sú bielkoviny, vláknina a potraviny s vysokým obsahom vody.

Bielkoviny zasýtia lepšie ako sacharidy či tuky a pozitívne vplývajú nielen na tráviaci trakt, ale aj na chemické procesy v mozgu. Či sa rozhodnete konzumovať čerstvé alebo zavárané mäso, dôležité je, aby bolo kvalitné.

Najväčšie množstvo živín poskytne mäso z domácich ekologických fariem, kde sa zvieratá chovajú tradičným, prirodzeným spôsobom. Kde sa do kŕmnych zmesí nepridávajú žiadne prídavky, ktoré umelo podporujú rast.

Takéto mäso má vysokú výživovú hodnotu a neobsahuje žiadne chemické prísady. Pokiaľ máte radi jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny, tie je možné konzumovať takmer neobmedzene napríklad aj pri lowcarb stravovaní, ktoré uprednostňuje nízko sacharidovú stravu.

Racionálne stravovanie

Vláknina a voda nemajú žiadne kalórie, pritom telu dodajú množstvo živín a podporujú pocit sýtosti. Patria k „objemnej“ potrave - v žalúdku zaberú veľa miesta, takže aj napriek nízkej kalorickej hodnote zasýtia.

Čo sa zeleniny týka, väčšina čerstvej zeleniny obsahuje minimum kalórií, no maximum vlákniny a vody, preto si jej treba dopriať čo najviac každý deň. A to nielen v prípade, keď sa človek snaží svoju hmotnosť redukovať.

Kvalitný pitný režim - najmä pitie obyčajnej vody, čerstvých štiav a čajov tiež prispieva k pocitu nasýtenia. A navyše, tekutiny významne podporujú správne trávenie a dobré fungovanie celého organizmu. Hlad pomáha úspešne zdolávať tiež pravidelné športovanie.

Je všeobecne známe, že racionálne stravovanie a dostatočná fyzická aktivita zabezpečia nielen štíhlu líniu, ale aj dobré zdravie a dobrú náladu. Pre ľudské telo je kvalitná výživa, pravidelný pitný režim, aktívny pohyb a dostatočný spánok nenahraditeľný.

Výživové doplnky

Zdravie možno podporiť aj výživovými doplnkami. Dobrým tipom na posilnenie kĺbov je kĺbová výživa – kapsule kolostrum alebo moringa. Tiež kolagén vo forme prášku či vitamín D. Imunitný systém skvelo podporí aj zelený jačmeň a chlorella, tiež výťažky zo šípok, z aloe, z rakytníka a z mnohých iných rastlín a plodov.

Nie je žiadnym tajomstvom, že nadváha podstatnou mierou ovplyvňuje zdravie človeka - či sa jedná o civilizačné choroby, ktorými obézni ľudia trpia častejšie alebo o ťažší priebeh chorôb vírusového pôvodu.

Nadbytočná hmotnosť je vážny zdravotný problém, ktorý sa dotýka viac než tretiny slovenskej populácie. Racionálna výživa a športovanie patria na popredné miesto v rebríčku, ktorý preferuje zdravý životný štýl - ktorý zabezpečí lepšie zdravie i ladné telesné krivky.