Ako si užiť letnú dovolenku pri vode

Letné dovolenky sú nerozlučne späté s prírodou - s vodou a so športovaním. Pokiaľ aj vy patríte do veľkej rodiny rybárov či rekreačných plavcov, ktorí si radi užívajú slnko a čerstvý vzduch v náruči zelene, prírodné vodné zdroje na letné radovánky si vyberajte premyslene.

Leto ponúka veľký priestor na aktívny oddych a na rôzne druhy plnohodnotného trávenia voľného času pri vode. Rekreačné plávanie patrí medzi najatraktívnejšie letné športy a k rovnako prospešným aktivitám patrí aj rybolov.

Rybárčenie poskytuje nielen blahodarný relax na brehu rybníka či jazera, ale aj skvelé dobrodružstvá. Stačí si zaobstarať návnady a základné rybárske potreby – udice, háčiky, sieťky či rybárske stoličky a každý kto chce, si tak v krásnej letnej prírode môže cez dovolenku pri chytaní rýb nielen oddýchnuť, ale aj načerpať množstvo energie.

Prírodné vodné zdroje

Aj vy patríte k tým rodičom, ktorým leží na srdci blaho svojich detí? Či sa o deti staráte celoročne alebo u vás funguje striedavá starostlivosť, každé dieťa si zaslúži prežiť letné prázdniny plnohodnotne a tráviť čas zmysluplne.

Či sa rozhodnete stráviť letnú dovolenku na verejných kúpaliskách alebo pri prírodnom vodnom zdroji, nikdy nepreceňujte hygienickú kvalitu vody, v ktorej sa s deťmi kúpete. Viete, čo je potrebné dodržiavať pri návšteve jazera? Pri návšteve prírodného vodného zdroja neriskujte vstup do vody, ktorá nie je čistá.

Voda, v ktorej sa zdržiava veľké množstvo vodného vtáctva, nie je na kúpanie vhodná. Ani voda, kde sú premnožené riasy či sinice. Deťom nikdy nedovoľte skákať do neznámej vody, kým sa nepresvedčite o jej hĺbke a vzdialenejšie plavecké trate absolvujte vždy vo dvojici. Pokiaľ sa pri jazere či pri inom vodnom zdroji nachádza upozornenie o zákaze kúpania, takýto zákaz určite rešpektujte.

Kúpanie a rekreačné plávanie

Voda je plná života. Kúpanie a rekreačné plávanie má na telesné a duševné zdravie množstvo pozitívnych účinkov. No aj pri plávaní potrebuje človek pohodlie, preto plavky sebe i deťom vyberajte premyslene.

Najmä detské plavky majú dieťaťu na tele dobre „sedieť“. Odev na plávanie a kúpanie nesmie byť príliš tesný, ani voľný – dôležitý je však nielen strih, ale aj materiál, z ktorého sú plavky ušité.

Pokiaľ zvyknete na letnej dovolenke plávať veľa a často, zabezpečte si modely zo špeciálnych materiálov, ktoré pri pohybe pod vodou vytvárajú minimálny odpor. Takéto plavky sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí sa plávať len učia. Deťom je možné vybrať plavky vzorované i s ozdobami – s volánmi, šnúrkami, strapcami, gombíkmi, korálikmi, flitrami či inými aplikáciami, ktoré sú vzhľadovo atraktívne a momentálne IN.