Kedy je vhodné dať sa zaočkovať proti chrípke? + aktualizované zloženie vakcín pre chrípkovú sezónu 2022/2023

Na základe vývoja na južnej pologuli, vyššej vnímavosti populácie k chrípkovým vírusom, nízkej zaočkovanosti obyvateľov Slovenska proti chrípke, ako aj v dôsledku absencie väčšiny protiepidemických opatrení súvisiacich s COVID-19, možno podľa odborníkov očakávať vyššiu chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia počas nasledujúcej chrípkovej sezóny.
chrípková sezóna 2022/2023

Zdroj: Freepik.com

Očkovanie proti chrípke je potrebné absolvovať každý rok. Chrípkové vírusy neustále podliehajú genetickým zmenám a imunita získaná po predchádzajúcej chrípkovej infekcii alebo po očkovaní v predchádzajúcom roku nemusí chrániť pred zmenenými chrípkovými vírusmi.

Dôležité je vytvoriť si dostatočné množstvo protilátok proti chrípkovému vírusu skôr, ako sa chrípka začne šíriť v komunite. Preto sa vo všeobecnosti odporúča očkovanie proti chrípke v priebehu októbra až do konca novembra, aby ochranný účinok vydržal počas celej chrípkovej sezóny.

Protilátky sa v tele vytvárajú 2 až 3 týždne po očkovaní.

V nevyhnutných prípadoch je možné očkovať aj v neskorších mesiacoch, dokonca aj v prípade, ak prebieha epidémia chrípky. Očkovanie by ste mali odložiť, ak pociťujete príznaky chrípky alebo prechladnutia.

Účinnosť chrípkovej vakcíny klesá približne o 6 % - 11 % za mesiac.

Hladina protilátok po očkovaní by mala byť dostatočná ešte aj na ochranu pred prípadnou druhou vlnou chrípky v jarných mesiacoch, je dôležité správne načasovanie očkovania.

Zloženie vakcín pre aktuálnu chrípkovú sezónu

Očkovacia látka proti chrípke sa svojím zložením prispôsobuje pred začatím každej chrípkovej sezóny. Pozostáva z častí tých vírusov chrípky, ktoré najčastejšie cirkulovali v populácii v priebehu predchádzajúcej chrípkovej sezóny.

Zloženie očkovacej látky proti chrípke odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Na základe odporúčania WHO obsahujú štvorvalentné vakcíny na použitie v chrípkovej sezóne na severnej pologuli 2022 – 2023 nasledovné vakcinálne kmene:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus;
  • B/Austria/1359417/2021 (lineage B/Victoria)-like virus;
  • B/Phuket/3073/2013 (lineage B/Yamagata)-like virus.

Oproti zloženiu minuloročnej chrípkovej vakcíny tak došlo k zmene jedného variantu v subtype vírusu chrípky A H3N2 a jedného variantu vírusu chrípky B v línii Victoria.

Pre nastávajúcu chrípkovú sezónu budú dostupné štvorvalentné vakcíny a tiež vakcína vo forme nosovej suspenznej aerodisperzie, ktorá je určená pre deti od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov.


Prečítajte si aj:

4 nebezpečné mýty o očkovaní proti chrípke

Premýšľate nad očkovaním proti chrípke? Pacienti s týmito diagnózami sú podľa lekárov najrizikovejší!