Premýšľate nad očkovaním proti chrípke? Pacienti s týmito diagnózami sú podľa lekárov najrizikovejší!

Lekári odporúčajú očkovanie proti chrípke v prvom rade seniorom nad 65 rokov a chronicky chorým pacientom. Medzi ďalšie rizikové skupiny patria ľudia s chorými obličkami, s ochoreniami srdca, astmatici, diabetici a pacienti s CHOCHP.
najohrozenejšie skupiny pacientov, ktoré by sa mali dať zaočkovať proti chrípke

Zdroj: Flickr.com

Koronavírus sa v druhej vlne pandémie šíri Slovenskom rýchlejšie, ako by mnohí čakali. Hrozí však aj ďalšie zdravotné riziko, blíži sa totiž chrípkové obdobie.

Vedci nedávno potvrdili, že človek môže byť infikovaný koronavírusom aj chrípkou súčasne, a odborníci sa zhodujú, že ak na seba tieto dve infekcie narazia, môže to byť pre niektorých z nás veľmi nebezpečné.

Jedinou spoľahlivou prevenciou proti chrípke je očkovanie. Slovensko však stále patrí medzi krajiny so slabou zaočkovanosťou proti chrípke. Každý rok sa u nás dá zaočkovať iba okolo 5% ľudí.

Lekári odporúčajú očkovanie proti chrípke v prvom rade seniorom nad 65 rokov veku a chronicky chorým pacientom. Medzi ďalšie rizikové skupiny patria:

Ľudia s chorými obličkami

V porovnaní s neočkovanými sa u očkovaných dialyzovaných osôb chrípka objavuje v menšej miere (o 13%), menej sa stretávajú so zápalom pľúc, sú menej často hospitalizovaní (o 16%) a rovnako sa u nich znižuje miera úmrtnosti (o 30%).

Ľudia s ochorením srdca

52x viac ohrozuje chrípka na živote kardiologických pacientov. Je dokázané, že očkovanie u týchto pacientov môže znížiť výskyt cievnych mozgových príhod a tiež počet infarktov myokardu až o 67%.

Astmatici

Majú oproti bežnej populácii až 120x väčšie riziko úmrtia na chrípku. Ak sa nechajú zaočkovať, zníži sa u nich výskyt chrípky až o 89%. U astmatických detí sa znižuje vznik akútnych astmatických záchvatov o 41%.

Diabetici

6x vyššia pravdepodobnosť, že ochorejú na chrípku, majú diabetici. Bohužiaľ 3x vyššia je aj pravdepodobnosť, že na následky chrípky a ich komplikácie zomrú.

Preventívne očkovanie proti chrípke u nich dokáže výrazne znížiť výskyt chrípkového ochorenia a bolo preukázané, že napr. u pacientov s diabetom 2. typu vo veku 18 - 64 rokov dokáže zabrániť prípadnej hospitalizácii až o 58%.

Pacienti s CHOCHP

Veľmi rizikoví sú pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP). Ak sa infikujú vírusom chrípky, ich ťažkosti sa rapídne zhoršujú. Dobrá správa je, že účinnosť vakcinácie u ťažkej formy CHOCHP je až 75%.


Prečítajte si aj:

Očkovanie proti chrípke nezvyšuje riziko, že sa človek nakazí koronavírusom, potvrdzujú vedci v novej štúdii

5 nebezpečných mýtov o očkovaní proti chrípke!