COVID-19, chrípka, prechladnutie: aký je medzi nimi rozdiel a čo majú spoločné?

Koronavírusy a chrípka majú podobné prejavy, a tak je ich pre obyčajného človeka ťažké rozoznať. Niekedy si však chrípku mýlime s prechladnutím. Aké sú medzi týmito ochoreniami rozdiely?

Koronavírus SARS-CoV-2

Nový koronavírus má názov SARS - CoV - 2 a choroba, ktorú spôsobuje sa volá COVID – 19 (Corona Virus Disease 2019). Je príbuzný vírusov, známych z nedávnej histórie – SARS korornavírusu (2002) a MERS koronavírusu (2012).

Ako presne vznikol, nie je ešte celkom jasné, ale predpokladá sa, že pôvodný (nezmutovaný) vírus pochádza od netopierov a jeho prenášačom je šupinavec – zviera lovené pre mäso a tiež pre účely tradičnej čínskej medicíny.

Predpokladá sa, že pôvodný (nezmutovaný) koronavírus pochádza od netopierov.

Predpokladá sa, že pôvodný (nezmutovaný) koronavírus pochádza od netopierov. | Zdroj: Pixabay.com

Jeho najväčšia hrozba spočíva, podobne ako u vírusu chrípky a SARS-u, že sa šíri vzdušnou cestou (kvapôčková nákaza) a prenášajú ho aj infikované osoby, bez žiadnych alebo len miernych vonkajších prejavov ochorenia.

Infekcia sa dokonca môže šíriť aj prostredníctvom povrchov, kde koronavírus dokáže „prežiť“ určitú dobu.

Prejavy ochorenia môžu byť:

  • mierne: kašeľ, zvýšená teplota,
  • závažné: vysoká horúčka, dusivý kašeľ (na rozdiel od chrípky je kašeľ zadúšajúci, niekedy majú chorí pocit, že sa nevedia nadýchnuť), hnačka, bolesti svalov, až po ťažký zápal pľúc a zlyhanie obličiek, ktoré sa môžu končiť smrťou.
kvapôčková infekcia - koronavírus

Koronavírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou. | Zdroj: Pixabay.com

Inkubačný čas sa odhaduje na 2 až 14 dní, v priemere ide o 5 dní.

Vysoké riziko vzniku zdravotných komplikácií nastáva u starších ľudí, ľudí s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami. Práve na tieto rizikové skupiny by sme mali brať ohľad. Komplikácie u týchto pacientov môžu spôsobiť ohrozenie života až smrť.

Očkoviacia látka nie je dostupná. Vakcína je vo vývoji.

Priebeh ochorenia COVID-19 sa v súčasnosti zmierňuje podávaním kombinácie rôznych liekov, ako najviac účinný sa zdá v súčasnosti byť liek remdesivir.

Chrípka

Celý svet je vyplašený z nového, doposiaľ nepoznaného vírusu, ktorý je podobný chrípkovému, ale chrípka samotná vôbec nie je banálne ochorenie. Je to vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest.

Pôvodcom ochorenia je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov chrípky:

  • typ A - vírusy chrípky A boli izolované aj u rôznych zvierat – vtáky, prasatá, kone,
  • typ B - vyvolávajú infekcie len u ľudí,
  • typ C - vyvolávajú infekcie len u ľudí.

Chrípková nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou (ako COVID – 19). Vírus chrípky prežíva na odevoch, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín.

Na hladkých (neporéznych) povrchoch je to až 24 – 48 hodín. Vzhľadom na to, je umývanie rúk (ako pri COVID – 19) jedným zo základov prevencie chrípky.

Chrípku treba poriadne vyležať

Chrípku je potrebné vyležať, aby sa nepridružili komplikácie. | Zdroj: Pixabay.com

Chrípka je sprevádzaná príznakmi:

  • vysokou teplotou (nad 38°C),
  • typickým úvodným príznakom je bolesť hlavy, kĺbov a svalov,
  • často sa objaví zimnica a triaška,
  • asi po 48. hodinách sa môže objaviť nádcha a bolesť hrdla.

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia.

Podobne, ako koronavírus, môže mať vážny priebeh, končiaci hospitalizáciou. Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, ktoré sa stanú vstupnou bránou baktériám, takže vznikajú bakteriálne zápaly očí, prínosových a čelových dutín , nosa, priedušiek a pľúc.

Vysoké riziko vzniku komplikácií (podobne ako u COVID – 19) nastáva u starších ľudí, ľudí s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami. Zdravotné komplikácie môžu spôsobiť až ohrozenie života.

starší pár kráčajúci

Zdroj: Pexels.com

Vírus chrípky (najmä typ A) má niekoľko typov a subtypov. Vyznačuje sa veľkou premenlivosťou. Vírus typu B je oveľa stabilnejší.

Cirkulácia vírusov chrípky sa sleduje na celom svete, počas celého roka, a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje, ktoré vírusy budú v očkovacej látke obsiahnuté v nasledujúcej chrípkovej sezóne.

Vírus často mení svoje vlastnosti, preto skoro každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusov.

Najdôležitejšou prevenciou chrípky je očkovanie. Bohužiaľ, Slovensko má veľmi nízku mieru zaočkovanosti, v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ.

Podiel zaočkovanej populácie je asi len 5%. Ľudia väčšinou chrípku neberú „vážne“ a majú strach z vedľajších účinkov očkovania.

Je zaujímavé, že koronavírusu sa desíme. Je pre nás veľkou neznámou a preto aj hrozbou.

Ochorenie sa nedá liečiť pomocou antibiotík. Chrípku je potrebné vyležať, aby sa nepridružili komplikácie.

V súčasnoti už taktiež vieme, že chrípkou a koronavírusom sa dá nakaziť súčasne.

V nasledujúcej prehľadnej tabuľke, ktorú pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR, nájdete príznaky COVID-19, chrípky, prechladnutia či sezónnych alergií. Môže vám pomôcť rozlíšiť jednotlivé ochorenia:

tabuľka príznakov COVID-19, prechladnutia a chrípky

zdroj: MZ SR

Prechladnutie

Mnoho ľudí nevie rozlíšiť chrípku od iných respiračných ochorení, napr. prechladnutia (možno preto chrípku berú ako banalitu a nedávajú sa proti nej očkovať).

Prechladnutie a nádcha

Ani prechladnutie netreba podceňovať. Hoci nebudete mať horúčku, potrápi vás nádcha a podráždené hrdlo. | Zdroj: Pexels.com

Príznaky prechladnutia:

  • nádcha,
  • kýchanie,
  • slziace oči,
  • podráždené hrdlo.

Prechladnutie nevzniká náhle (z plného zdravia) a je bez triašky, vysokých teplôt, bolestí kĺbov a svalov. Príznaky prechladnutia ustúpia behom týždňa.

SARS - ťažký akútny respiračný syndróm

Počas zimy 2002 – 2003 sa objavilo vysoko infekčné, závažné a často smrteľné ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – ťažký akútny respiračný syndróm) spôsobené koronavírusom.

Predpokladá sa, že pôvodca SARS sa k človeku dostal zo zvieraťa – cibetky. Mäso z nej sa v ázijských krajinách považuje za lahôdku a ľudia ho bežne konzumujú. Preto sa ochorenie SARS vyskytovalo hlavne v Číne, Honkongu, Taiwane.

K prenosu vírusu z človeka na človeka dochádza kvapôčkovou infekciou pri rozprávaní, kýchaní, kašlaní, ale aj priamym kontaktom.

Koronavírus SARS pod mikroskopom

Koronavírus SARS pod mikroskopom | Zdroj: Wikimedia Commons

Hlavné príznaky ochorenia sú:

  • vysoká teplota (nad 38°C),
  • suchý kašeľ,
  • krátky dych,
  • ťažkosti s dýchaním,
  • môže byť prítomná bolesť hlavy, stuhnutosť svalov, nechutenstvo, vyrážka a hnačka.

Inkubačný čas sa odhaduje na 2 až 10 dní.

Účinná a schválená očkovacia látka neexistuje.

Ochorenie sa nedá liečiť antibiotikami.

Dôležité je nerobiť paniku a nestresovať sa, pretože stres oslabuje organizmus a zhoršuje aj základné ochorenia. Prevenciu (hygiena, umývanie rúk, otužovanie, dostatočný príjem zeleniny a ovocia, atď.) je potrebné dodržiavať stále, nielen pri výskyte nového ochorenia.


Prečítajte si aj tieto dôležité informácie:

ÚVZ SR zverejnil novú analýzu o šírení koronavírusu na Slovensku: Bez príznakov bolo až 40% infikovaných

Nové zistenia vedcov o koronavíruse: na koži vydrží až 9 hodín, o komplikáciách rozhoduje aj spánok