Psychickými problémami trpí takmer pol milióna Slovákov! Duševné zdravie je u nás stále tabu

Takmer pol milióna ľudí na Slovensku trpí psychickými problémami. Približne 5-tisíc ľudí sa počas minulého roku pokúsilo o samovraždu a viac ako 500 ju dokonalo. Vyplýva to zo štatistík o duševnom zdraví za minulý rok.
muž držiaci sa za hlavu

Zdroj: Pexels.com

Duševné zdravie je stále tabu

Kvalita života úzko súvisí nielen s našim fyzickým zdravím, ale najmä so zdravím duševným. Liga za duševné zdravie upozorňuje, že duševné zdravie na Slovensku je tabu, a preto sa snaží to zmeniť.

Pripravila informačnú kampaň Ako sa máš?, ktorou sa snaží upozorniť ľudí na dôležitosť rozhovoru a aktívneho počúvania druhých.

Kampaň sa bude týkať všetkých tých, ktorí sa potrebujú vyrozprávať, aj tých, ktorí sa potrebujú pýtať a jej cieľom je zvýšiť záujem o duševné zdravie ako veľmi dôležitý aspekt celkového zdravia.

Kampaň je o tom, že túto rýchlu a, zdá sa, aj povrchnú dobu, treba scitlivieť tak, aby ľudia boli ochotní venovať svoj vlastný čas načúvaniu blízkych – nebyť nevšímaví a byť plnohodnotní v rozhovoroch. Týmto chce Liga dať banálnej fráze Ako sa máš? nový význam, silu gesta, ktoré v sebe skrýva táto otázka,“ vysvetlil riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut.

Počet samovrážd na Slovensku stúpa

Z najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že v roku 2018 na Slovensku spáchalo samovraždu až 533 ľudí.

Generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš podotkol, že dlhodobo si častejšie dobrovoľný odchod zo sveta volia muži. Ukončiť svoj život sa rozhodli najčastejšie ľudia vo veku 50 až 59 rokov, ale aj štyri deti do 14 rokov.

Takmer polovica (44,5 %) samovrážd bolo vykonaných za prítomnosti alkoholu alebo psychotropnej látky. Najčastejšie ukončili svoj život pod vplyvom alkoholu alebo psychotropnej látky mladí ľudia vo veku 15 až 19 rokov,“ informoval Blaškovitš.

Ako posilniť svoju psychiku?

Okrem biologického imunitného systému je dôležité posilňovať aj svoj psychický imunitný systém. Jeho úlohou je chrániť nás pred toxínmi produkovanými neustálymi obavami, starosťami, tlakmi, psychickým napätím, úzkosťou, ktoré zažívame v dennom živote.

Užitočné tipy, ako na to:

  • Snažte sa zachovať si vždy pokoj, hovorte s inými pozitívne a s rešpektom.
  • Naučte sa správnemu manažmentu svojho času, organizujte si činnosti, vytvorte si zoznam úloh, po ich splnení ich vyčiarknite.
  • Skúste si naplniť myseľ myšlienkami pokoja, povzbudenia, zdravia a nádeje. Zachovajte si pozitívny postoj.
  • Fyzické cvičenie je najlepšia cesta k uvoľneniu stresu. Fyzická aktivita pomáha redukovať vplyv stresu na telo a to následne na myseľ.
  • Pozriete si komédiu alebo niečo humorné.
  • Doplňte telo vitamínmi, magnéziom a potáziom – po strese si potrebuje telo doplniť vyťažené zásoby.
  • Vložte si do denného režimu prestávky, strečing alebo masáž.
  • Znížte prísun kofeínu a alkoholu.
  • Snažte sa jesť pravidelne, zdravo a vyrovnane.
  • Odpočívajte, koľko môžete. Doprajte si aj 8 hodín spánku.
  • Smiech veľmi dobre redukuje stres.
  • Komunikujte s rodinnými príslušníkmi, partnerom, priateľmi.

Podporiť dôležitú tému duševného zdravia je možné počas zbierky Dni nezábudiek 2019 a to dobrovoľným príspevkom na modrý kvietok, symbol zraniteľnosti duše. Zbierka sa bude konať od 2. do 6. októbra v mestách po celom Slovensku.

Podpora pôjde na nepretržitý chod Linky dôvery Nezábudka.


Prečítajte si aj:

Psychická imunita- ako sa psychicky otužovať?

Desatoro samoliečby z pocitu nešťastia