Pobyt v prírode môže pomôcť ľuďom žijúcim v mestách lepšie zvládať úzkosti, nespavosť aj depresie, ukázal nový výskum

Návštevy parkov, mestských zelených plôch či komunitných záhrad môžu u ľudí žijúcich v mestách súvisieť s nižšou potrebou užívania liekov proti úzkosti, nespavosti, depresiám, vysokému krvnému tlaku či astme.

Zdroj: Pexels.com

Odborníci z fínskeho vládneho Inštitútu pre zdravie a sociálne zabezpečenie (THL) vychádzali vo výskume z odpovedí 16-tisíc náhodne vybraných obyvateľov fínskej metropoly Helsinki a priľahlých miest, ktoré spolu tvoria najväčšiu mestskú oblasť v krajine.

Na základe odpovedí respondentov o zdravotnom stave a dostupnosti zelených a vodných plôch vedci zistili, že medzi vychádzkami do prírody a nízkou pravdepodobnosťou užívania liekov je silné spojenie.

Ľudia, ktorí chodili 3-4krát týždenne do parkov alebo k jazerám, mali o 33% nižšiu pravdepodobnosť, že budú užívať lieky v súvislosti s duševnými problémami, o 36% nižšiu pravdepodobnosť užívania liekov na krvný tlak a o 26% nižšiu pravdepodobnosť užívania liekov na astmu ako tí, ktorí chodili do prírody len raz týždenne.

Pribúdajúce vedecké dôkazy podporujúce zdravotné prínosy pobytu v prírode pravdepodobne zvýšia ponuku kvalitných zelených plôch v mestskom prostredí a podporia ich aktívne využívanie. Mohlo by ísť o jeden zo spôsobov, ako zlepšiť zdravie a blahobyt v mestách,“ uviedli autori výskumu.

Vedci si v štúdii, uverejnenej v odbornom časopise Occupational & Enviromental Medicine, tiež všimli, že najväčšiu súvislosť má chodenie do prírody u ľudí žijúcich v domácnostiach s najnižšími príjmami.


Prečítajte si aj:

Pohyb vám pohladká dušu, potvrdzujú štúdie