Obezita je zdravotný problém. Toto sú tipy na prvé kroky, ak sa ho odhodláte riešiť

Na obezitu sa v spoločnosti častokrát nazerá ako na estetickú záležitosť. V skutočnosti však ide o chronické ochorenie, ktoré so sebou prináša riziko komplikácií. Preto je najlepšou cestou predchádzať im – a to tak, že znížite svoju hmotnosť. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na tipy odborníkov, ako na to.

Zdroj: súkr.archív

Základné informácie o obezite

Výskyt obezity vo svete rastie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí obezitou viac ako 650 miliónov ľudí, čo predstavuje jeden z najväčších zdravotných problémov 21. storočia.

Obezita sa spája s rizikom vzniku mnohých zdravotných komplikácií, ako sú cukrovka 2. typu, hypertenzia (vysoký tlak), kardiovaskulárne ochorenia, dýchacie problémy, ochorenia kĺbov a dokonca aj niektoré druhy rakoviny.

Okrem toho sa obezita spája s psychickými problémami, ako napríklad depresia, úzkosť a nízke sebavedomie.

Ako zistiť, či mám nadhmotnosť alebo už obezitu?

Obezita sa definuje ako stav, keď je hmotnosť tela minimálne o 20 % vyššia ako normálna hmotnosť pre konkrétnu výšku a pohlavie človeka.

Základným ukazovateľom je výpočet cez index telesnej hmotnosti, no existujú aj iné presnejšie merania zloženia tela, ktoré sa dajú absolvovať napríklad vo fitnescentrách.

Základom je teda identifikácia problému a ochota priznať si, že sa ma obezita týka. Čo ďalej?

Vhodný postup pri liečbe obezity

Liečba obezity by mala byť individuálna a zameraná na zmenu životného štýlu. Bez zmeny stravy a pridania pohybu to nepôjde. Keďže ide o zdravotný problém, je namieste je aj návšteva lekárov a doplnkovou pomocou môžu byť online konzultácie.

1. Tipy, ako na zmenu stravy a stravovacích návykov

  • Jedzte zdravé potraviny, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné produkty plné vlákniny.

  • Znížte príjem potravín s vysokým obsahom kalórií a sacharidov, ako sú sladkosti, fast food, polotovary a alkohol.

  • Zmenšite tiež veľkosť porcií a jedzte pomalšie, aby ste si uvedomili, že ste dosiahli pocit sýtosti.

Zmeny stravy však nemajú byť o obmedzovaní a krátkodobých diétach. Aby ste znížili hmotnosť a vyliečili sa z obezity, sú potrebné udržateľné zmeny. Napríklad nájsť si náhradu obľúbených nezdravých potravín, variť si viac doma, nájsť si na jedlo viac času, nastaviť si pravidelný režim a podobne.

2. Tipy, ako začať s pravidelným pohybom

Pravidelná fyzická aktivita znamená spaľovanie prijatých kalórií. A bez kalorického deficitu nie je možné chudnúť. Pravidelný pohyb má navyše množstvo ďalších benefitov, napríklad udržiava silné srdce, podporuje mentálne zdravie či činnosť mozgu.

Ako teda na to? Začnite postupne s miernou intenzitou cvičenia, ako je chôdza alebo plávanie. Potom postupne zvyšujte intenzitu a trvanie cvičenia. Dôležité je nájsť si aktivitu, ktorá vás musí baviť a budete ju robiť dlhodobo. Nemusí ísť nutne o cvičenie vo fitnescentre, môžete ostať pri chôdzi alebo sa venovať záhradkárčeniu.

3. So zdravotným problémom treba vyhľadať lekára

Tak, ako vám so stravou môže pomôcť výživový poradca, s pohybom tréner, so zdravotným problémom neváhajte navštíviť lekára. Najprv všeobecného, ktorý vás následne odošle k dietológovi alebo obezitológovi.

V prvom kroku je vždy nevyhnutný rozhovor, z ktorého lekár získa podrobný obraz o vašom zdraví a návykoch. Potom nasledujú vyšetrenia, ako meranie krvného tlaku, obvodu pása, EKG srdca či laboratórne vyšetrenia (glykémia nalačno, pečeňové testy, kyselina močová, lipidové spektrum, funkcia štítnej žľazy, moč).

Následná liečba závisí od konkrétneho prípadu a toho, či máte aj iné zdravotné komplikácie.

Záver

Liečba obezity vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť. Je dôležité nevzdávať sa a pokračovať v plánovaní stravy, pravidelnom pohybe a dodržiavať rady lekára.

Pomôže aj to, ak si budete sledovať svoj pokrok a zapisovať úspechy, aby ste mohli zostať motivovaní a udržať si zmeny životného štýlu.

V neposlednom rade je dôležitá aj podpora rodiny či priateľov, ktorí s vami začnú športovať, zdravšie sa stravovať a budú vám oporou.

Nezabúdajte, znížením váhy zlepšíte svoje zdravie a predídete komplikáciám. Myslite na to pri každej aktivite, a určite budete o niečo viac motivovaní.