Ľudia s nebezpečnou kliešťovou encefalitídou, hospitalizovaní v trenčianskej nemocnici, sa zrejme nenakazili priamo od kliešťov. Toto je podľa odborníkov možný zdroj nákazy!

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne hospitalizovali osem pacientov s kliešťovou encefalitídou. Nebezpečné vírusové ochorenie postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať vážne následky.

Zdroj: Freepik.com

O stave ôsmich hospitalizovaných informovala hovorkyňa hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

"Na našom infekčnom oddelení je od minulého týždňa hospitalizovaných osem pacientov s kliešťovou encefalitídou," informovala Holecov.

Pôvod nákazy zisťuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici Evy Jurdíkovej evidujú v čase od 1. júna tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy.

"Vo všetkých prípadoch sú pravdepodobným faktorom prenosu nákazy nepasterizované mliečne výrobky. V súčasnosti prebieha ďalšie epidemiologické vyšetrovanie," uviedla.

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať vážne zdravotné následky.

Prenášačmi vírusu sú síce kliešte, no nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat, najmä od kôz a oviec.

Príznaky kliešťovej encefalitídy sú zo začiatku podobné chrípke, časté prejavy sú malátnosť, bolesť svalov a kĺbov, pobolievanie hlavy, ľahká teplota. Závažná forma ochorenia je spojená s napadnutím centrálneho nervového systému vírusom.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

Odborníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúčajú zaočkovať sa proti kliešťovej encefalitíde, očkovanie sa môže vykonať kedykoľvek počas roka.

Očkovanie sa vo všeobecnosti odporúča všetkým osobám, ktoré o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde požiadajú svojho praktického lekára. Vhodnosť však vždy musí posúdiť ošetrujúci lekár, ktorý predpisuje očkovaciu látku a očkovanie aj vykonáva.

Vakcíny proti kliešťovej encefalitíde nehradia zdravotné poisťovne, hradí si ich každý záujemca o očkovanie, niektoré zdravotné poisťovne však môžu ponúkať príspevok na toto očkovanie.


Viac k téme:

Epidemiologička: S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde nečakajte!

Ako postupovať, ak sa chcete dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde?