Gastroenterológ: Problém s hemoroidmi treba riešiť včas, posledné štádium je veľmi bolestivé

Hlavným príznakom hemoroidov je svrbenie, pálenie a bolesť v oblasti konečníka.
prvé príznaky hemoroidov

Zdroj: Freepik.com

Hemoroidy nezmiznú, ale správnou liečbou, starostlivosťou a hygienou si môžu pacienti výrazne zlepšiť kvalitu života. Gastroenterológ radí, v prípade prvých príznakov neváhať s návštevou lekára, ktorý ochorenie správne identifikuje, vylúči rakovinu a prípadne zamedzí pokročilému štádiu.

"Spočiatku môžu pôsobiť bezpríznakovo, ale neskôr sa môže objaviť hemoroidálny atak, ktorý je sprevádzaný zápalom, krvácaním, ale aj hnisaním so sprievodným pocitom bolesti," upozornil gastroenterológ Radovan Juríček.

Zvyčajne prvým aj najčastejším príznakom hemoroidov je vonkajšie alebo vnútorné krvácanie.

"Počas hygieny môže pacient spozorovať jasnočervené krvácanie, ktoré je reakciou na mechanické dráždenie. To napríklad zapríčiní nesprávna manipulácia s toaletným papierom. Okrem toho môže dôjsť k chemickému podráždeniu, keď pacient v rámci hygieny používa parfumované mydlá, utierky, ale i toaletný papier," vysvetlil gastroenterológ.

Medzi preventívne a režimové opatrenia patrí podľa slov odborníka zmena životného štýlu. Ozrejmil, že svižná chôdza 20 až 30 minút denne povzbudí činnosť čriev. Dôležité je aj dodržiavanie pitného režimu a úprava stravy.

"Mnohí pacienti sa obávajú, že sa im hemoroidy takpovediac ´zvrhnú´. Na rakovinu sa zvrhávajú spočiatku nezhubné útvary, ktoré sa nazývajú polypy. Tie treba odstrániť včas v rámci prevencie zhubnej choroby. Vhodné je však riešiť včas aj problém s hemoroidmi. Ich posledné štádium je totiž veľmi bolestivé a prináša so sebou mnoho komplikácií," uviedol odborník.

Gastroenterológ radí dbať aj na hygienu konečníka a v prípade, že nie je možnosť sa umyť, použiť vlhčené obrúsky. Vhodné sú podľa neho aj sedacie kúpele. Pripomína tiež potrebu vhodne zvolenej spodnej bielizne.

"Perte spodnú bielizeň minimálne pri 60 stupňoch Celzia, optimálne ju aj žehlite a podľa možnosti spite bez spodnej časti pyžama," odporučil pacientom s hemoroidmi.

Ak vám diagnostikovali hemoroidálne ochorenie v miernej forme, ťažkosti môžu ustúpiť pri dodržiavaní pravidiel, ktoré sa odporúčajú aj pre prevenciu.

  1. Dodržiavajte prísnu hygienu análneho otvoru.

  2. Vyvarujte sa zápche, zaraďte do stravy veľa vlákniny a vody.

  3. Pravidelne sa pohybujte.

  4. Vyvarujte sa tesných nohavíc, sukní a spodnej bielizne.

  5. Nedvíhajte ťažké predmety.

  6. Snažte sa netráviť dlhší čas v horúcom prostredí.

  7. Každý deň si vyhraďte čas na pravidelnú stolicu, najlepšie ráno po vypití pohára vody

  8. V prípade ťažkostí neváhajte a poraďte sa so svojím lekárom.


Prečítajte si aj:

Úprava stravy pri hemoroidoch


Lucas7P

Dodržiavanie zdravého životného štýlu môže mať pozitívny vplyv na zmiernenie príznakov hemoroidov. Zahrňte do svojej stravy dostatok vlákniny, pijte dosť vody a pravidelne cvičte. Vyhnite sa dlhému sedeniu na WC a snažte sa vyhnúť preťaženiu pri vyprázdňovaní čriev. www.paybyplatema.one

AlleneBrick

PaybyplateMA is a new and innovative way to pay bills online. Instead of sending your invoice by mail, you can use your PaybyPlateMa account to pay immediately with a debit or credit card or even with your mobile phone. paybyplateMA