Významný pokrok pri transplantácii srdca! V košickej nemocnici po prvýkrát odobrali a transportovali ešte bijúce srdce

Použitie nového systému zvyšuje možnosti použitia orgánov aj pre príjemcov s vážnejšími diagnózami, do vzdialených odberných miest a tiež od darcu po zastavení srdca.

Zdroj: Freepik.com

Tímu Transplantačného centra UNLP Košice v spolupráci s kardiochirurgickým tímom štátneho Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe sa podaril unikátny počin pri transplantácii srdca.

Pri bežnom transporte srdca sa musí srdce dostať k príjemcovi do 4 hodín. S využitím modernej technológie je však možné tento čas predĺžiť až na dvojnásobok. Navyše srdce neprestane biť a po transplantácii bije naďalej, ale už v hrudi príjemcu.

S využitím špeciálneho zariadenia sa podarilo bijúce srdce transportovať k príjemcovi do Prahy. Predchádzal tomu náš úspešný odber orgánu v našom transplantačnom centre,“ hovorí MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., CETC, MPH, riaditeľ UNLP Košice.

Srdce sa bežne transportuje v ľade, špeciálne a sterilne zabalené. Po transplantácii príjemcovi sa defibriluje, teda opäť oživuje, a uvádza do činnosti. Použitie nového systému v klinickej praxi zvyšuje možnosti použitia orgánov aj pre príjemcov s vážnejšími diagnózami, do vzdialených odberných miest, tiež od darcu po zastavení srdca, ako aj v prípadoch komplikovanej anatómie príjemcu.

Pražskí odborníci k nám prvýkrát prišli po srdce so špeciálnym prístrojovým vybavením, ktoré napodobňuje fyziologický stav, a zároveň udržiava srdce v teplom a bijúcom stave. Na to, aby sa v prístroji vytvoril simulovaný krvný obeh je potrebné odobrať darcovi približne 1,5 až 2 litre krvi,“ vysvetľuje MUDr. Igor Gaľa, PhD., MPH., primár Transplantačného oddelenia UNLP.

Počas ostatných 5 rokov, vrátane dvoch „pandemických“, sa v Transplantačnom centre UNLP Košice odobralo na transplantáciu spolu 23 sŕdc, z toho len v 1. polroku tohto roka sa odobralo 6 sŕdc, čo je najviac na Slovensku. Každý takýto odber a následná transplantácia znamená zachránený ľudský život.


Prečítajte si aj:

Kardiologička: Srdcové zlyhávanie sa môže počas života vyvinúť u 1 z 10 ľudí