Urologička: Zvyk ponechať si mokré plavky na sebe robí veľké problémy, je to ideálne prostredie pre množenie baktérií

Horúce letné dni sú neodmysliteľne spojené s kúpaním. Kým niekto dáva prednosť bazénu v pohodlí domova, iní si radi zájdu na kúpalisko, do wellnesu či schladiť sa k jazeru. Neraz si však odtiaľ odnesú aj nechcený suvenír v podobe urologických či gynekologických ťažkostí.

Zdroj: Freepik.com

Kúpanie vo verejných vodách odborníci považujú za rizikové z hľadiska rozvoja vzniku infekcií močových ciest.

Baktérie spôsobujúce infekcie sú častejšie v termálnych teplých vodách, umelé vodné plochy majú výhodu, že voda je chladnejšia, nevýhodou je však väčšie riziko výskytu siníc a iných mikroorganizmov. Voda v bazénoch na kúpaliskách by mala byť pravidelne sledovaná a ošetrovaná. Problém nastáva pri preplnení bazénu väčším množstvom ľudí,“ vysvetľuje urologička Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Viola FIlipovičová.

Faktory, ktoré zvyšujú riziko nakazenia, sú príliš chladná voda, prievan či sedenie na studenom povrchu.

Veľké problémy robí zvyk ponechať si mokré plavky na sebe, čo vytvára ideálne prostredie pre množenie sa baktérií. Častejšie bývajú infekciou postihnuté ženy, vzhľadom ku kratšej močovej trubici a blízkosti pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice. Náchylnejší sú tiež diabetici, osoby so zníženou imunitou alebo s nízkou úrovňou hygieny,“ hovorí urologička.

Termálna voda nie je chlórovaná, preto sa v nej choroboplodné zárodky dokážu rýchlo množiť.

Kúpanie v prírodnom jazere so sebou prináša riziko kontaktu s rôznymi choroboplodnými zárodkami a inými mikroorganizmami. U žien sa prejavujú nákazy ako zápaly močového mechúra, močovej trubice, často združené s gynekologickými zápalmi. U mužov najčastejšie ide o zápaly predkožky, prostaty, prípadne semenníkov. V prípade, ak sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek, prípadne ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovaný priebeh,“ hovorí z praxe skúsená urologička.

Lekárka dodáva, že najlepšou prevenciou je po každom kúpaní sa dôkladne osprchovať čistou vodou a prezliecť sa z mokrých plaviek do suchých. Vhodné je aj použitie antibakteriálneho mydla.


Mohlo by vás zaujímať:

Vyliečte si zápal močových ciest prírodnou cestou

Toto sú najčastejšie problémy, s ktorými by mali ženy vyhľadať urológa!