Pneumologička: Spánkové apnoe je nielen nepríjemné, ale z dlhodobého hľadiska aj nebezpečné

Zdravý spánok je nevyhnutnou súčasťou života. Dôležitá je nielen jeho dĺžka, ale aj kvalita. Tú môžu narušiť rôzne poruchy, ktoré potom ovplyvňujú fungovanie aj počas dňa, energiu, vitalitu a celkový zdravotný stav.

Zdroj: Freepik.com

Medzi časté poruchy spánku patrí spánkové apnoe. Ide o civilizačné ochorenie, ktoré má diagnostikované 5-8 % populácie.

Zjednodušene ide o stav, pri ktorom sa dýchanie počas spánku zastavuje na viac ako 10 sekúnd a deje sa to v priebehu noci opakovane. Obvykle je na naštartovanie dýchania potrebné sa krátko prebudiť, nastáva takzvané strhnutie zo spánku,“ vysvetľuje pneumologička MUDr. Ľubica Schutová, MPH.

Syndróm spánkového apnoe sa vyskytuje až 2x častejšie u mužov ako u žien a prevažný výskyt lekári zaznamenávajú vo vekovej kategórii 40 – 50 rokov. Nezriedka sa objavuje aj u žien v období menopauzy.

Jedným z najväčších rizikových faktorov je obezita. Nahromadený tuk v oblasti krku môže počas spánku zatláčať dýchacie cesty a obmedzovať tak dýchanie. Okrem toho bývajú problémom aj zväčšené krčné či nosné mandle, fajčenie, vysoký krvný tlak, pitie alkoholu či užívanie sedatív,“ vymenovala skúsená lekárka.

V spánku sú svaly v ľudskom tele zrelaxované, ich napätie klesá a okolité tkanivá tak jednoduchšie dokážu spôsobiť útlak dýchacích ciest. Typickým príznakom spánkového apnoe býva hlasné chrápanie, ktoré mení svoju intenzitu a býva prerušované apnopickou pauzou bez nádychu, počas ktorej nastáva úplné ticho.

Ochorenie neovplyvňuje len spánok, ale aj fázu bdenia. Pacienti bývajú výrazné unavení, keďže ich spánok je nekvalitný, môžu dokonca upadať do mikrospánku. Budia sa s pocitom sucha v ústach či s bolesťou hlavy, následne sa počas dňa ťažko sústredia, majú problém udržať pozornosť, sú nervózni. Spánkové apnoe je však nielen nepríjemné, ale z dlhodobého hľadiska aj nebezpečné. Môže sa podpísať pod vznik chorôb kardiovaskulárneho systému, pretože náhle poklesy koncentrácie kyslíka v krvi sú pre srdce a cievy záťažou,“ objasnila MUDr. Schutová.

Pacienti s potvrdeným syndrómom spánkového apnoe sa nemusia obávať, že by počas noci úplne prestali dýchať, nejde o akútne ochorenie. Problémom sa však stáva neliečená diagnóza, ktorá spôsobuje veľkú záťaž srdcovocievneho systému s následkami ako je srdcový infarkt, mozgová mŕtvica, rôzne arytmie srdca.

Liečba spočíva v zavedení opatrení, ktoré pomôžu zmierniť príznaky. Kľúčové býva zníženie hmotnosti, nepiť alkohol a neužívať lieky na spanie, pri stredne ťažkých a ťažkých formách ochorenia sa ako liečba prvej voľby využíva aj prístrojová liečba, rôzne ústne pomôcky a prípadne chirurgická terapia, napríklad odstránenie mandlí, posun čeľuste a podobne. Dôležité však je v prvom rade vyhľadať lekára – ako pri väčšine ochorení, aj tu platí, že čím skôr sa začne pracovať na odstránení príčiny, tým sú prognózy lepšie,“ podotkla odborníčka.

Syndróm spánkového apnoe patrí medzi výrazne poddiagnostikované ochorenia, keďže ho pacienti často nepovažujú za dostatočne dôležité a nevyhľadajú lekársku pomoc. Vyšetrenie, takzvaný apnoe screening, sa s cieľom zlepšenia diagnostiky rozhodla začať realizovať aj Nemocnica AGEL Bánovce. Pacienti ho môžu absolvovať v rámci pneumologickej ambulancie.


Prečítajte si aj:

Prečo je kvalitný spánok naozaj dôležitý? 3 tipy, ako si ho zabezpečíte každý deň

Nepravidelný spánok zvyšuje nebezpečenstvo vzniku depresie, ukazuje nový výskum