Urológ: Muži k nám mnohokrát prichádzajú neskoro, pretože ich brzdí strach z vyšetrenia

Na rakovinu prostaty ročne na Slovensku zomiera takmer 600 mužov, odborníci pritom upozorňujú, že ak sa toto ochorenie zachytí včas, je liečiteľné s 97 % úspešnosťou. Čo bráni mužom v absolvovaní preventívnych prehliadok? Často je to najmä ostych a strach.

Zdroj: Freepik.com

Preventívnu prehliadku u urológa, ktorá je základom pre včasný záchyt ochorenia rakoviny prostaty, absolvuje na Slovensku len 6 až 12 % mužov ročne. Zaraďujeme sa tak na posledné priečky v rámci krajín Európskej únie.

Rakovina prostaty je nebezpečná práve v tom, že zo začiatku nespôsobuje zdanlivo žiadne problémy. Človek tak ani len nemusí vedieť, že ju má. Komplexné vyšetrenie v rámci preventívnej prehliadky dokáže zdravotné problémy odhaliť a je prvým krokom k úspešnej liečbe, preto považujeme za mimoriadne dôležité mužov vyzývať k tomu, aby z tohto vyšetrenia nemali strach,“ vysvetlil prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Každý muž by mal myslieť na svoje zdravie, a to nielen po 50. roku života.

Bolesť, pálenie pri močení, prímes krvi v moči, chudnutie alebo chronická bolesť v dolnej časti chrbta sú už často príznaky pokročilejšieho štádia choroby. Muži k nám mnohokrát prichádzajú neskoro, pretože ich brzdí strach z vyšetrenia,“ doplnil urológ MUDr. Marek Zvanciger.

Urologička MUDr. Lívia Lachkovičová, potvrdzuje, že ženy sú v starostlivosti o svoje zdravie zodpovednejšie.

Zatiaľ čo mnohé ženy pravidelne chodia ku gynekológovi, u mužov prevencia až takým štandardom nie je. Musíme aj im zdôrazňovať, že na ich zdraví záleží. Preventívne prehliadky u urológa sa štandardne odporúčajú po 40. roku života a najmä rizikovým pacientom, ktorí majú napríklad nádor prostaty v rodine. Po 50. roku života by už mala byť takáto prevencia absolútne nevyhnutná,“ doplnila urologička.

Rizikovými faktormi pri vzniku rakoviny prostaty sú :

  • genetika
  • vyšší vek
  • hormonálna nerovnováha
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • fajčenie
  • obezita

Preventívna urologická prehliadka je pritom jednoduchá, nebolestivá a muži ňou môžu do veľkej miery ovplyvniť svoje zdravie. Pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi a moču a vyšetrenia prostaty cez konečník. Vyšetrenie je komplexné a okrem prostaty sa venuje aj obličkám, močovému mechúru, semenníkom a dokáže vylúčiť alebo potvrdiť rakovinu aj v týchto orgánoch.

Z verejného zdravotného poistenia sa preventívna urologická prehliadka štandardne hradí mužom nad 50 rokov raz za tri roky alebo mužom od 40-teho roku, ak sa v ich prvostupňovom príbuzenstve vyskytla rakovina prostaty – raz za 3 roky alebo častejšie.


Viac k téme:

Urológ: Každý muž po päťdesiatke by mal aspoň raz ročne navštíviť urológa, aj keď nemá problémy

Všetko, čo potrebujete vedieť o prostate