ŠÚKL: Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami, upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Zdroj: Freepik.com

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti upozornil, že s liekmi významne interagujú napríklad alkohol, niektoré druhy citrusového ovocia, kofeín či niektoré mliečne výrobky. Pri vydávaní liekov je preto dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.

"Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu, alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť," upozornil ŠÚKL.

Kofeín môže znižovať napríklad účinok liekov, ktoré sa používajú pri epileptických záchvatoch, či pri liečbe rôznych ochorení srdca.

Opatrní treba byť aj pri užívaní doplnkov výživy, pretože môžu obsahovať bylinky, ktoré spôsobujú liekové interakcie. Týka sa to napríklad čiernej rasce, cesnaku, ženšenu, ginka, ľubovníka bodkovaného či kurkumínu.

Nezabudnite sa poradiť so svojim lekárom či lekárnikom a pozorne čítajte príbalový leták.


Mohlo by vás zaujímať:

Zabúdate užívať lieky? 6 užitočných tipov od farmaceutky, ako to zmeniť!