Vypočítajte si, či máte optimálnu váhu ku svojej výške.
Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).
Niacín podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Dôležitým zdrojom niacínu sú mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé mäso, orechy a vajcia. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
Dnes očakávame od potravín všetko – úžasnú chuť, vhodnú výživu, dostupnú cenu, pohotovosť a bezpečnosť. Rovnako tomu je aj pri syroch. Môžu však syry spĺňať všetky tieto kritériá? Základnou zložkou syrov je tuk a soľ, no pri striedmej konzumácii patrí medzi významnú zložku zdravého jedálnička. Pozrite sa, čo všetko ešte obsahujú.
Kobalt je veľmi dôležitý prvok pre krvotvorbu. Telo dospelého 70 kilového človeka obsahuje 0,0007 g kobaltu (rozsah je od 0,7 do 10 mg), a to najmä v pečeni a obličkách.