Vláknina predstavuje látku nevyhnutnú na dobré fungovanie čriev. Patrí medzi sacharidy, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami mnohých buniek a využívajú sa ako zdroj energie.
Vypočítajte si, či máte optimálnu váhu ku svojej výške.
Fosfor je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. Zohráva významnú úlohu v niekoľkých biochemických reakciách.
Na rôznych prednáškach, seminároch či konferenciách prednášajúci niekedy voľne používajú slová, ktorá znejú podobne, ale majú odlišný význam. To nás viedlo k tomu, aby sme uviedli definície niektorých základných pojmov z oblasti potravín a výživy.
Celozrnné potraviny sú dôležitým zdrojom výživných a fyto-protektívnych látok, ktoré sú len slabo zastúpené v strave Európanov. Prínosom pre verejné zdravie by mohla byť zvyšujúca sa rozmanitosť a dostupnosť chutných celozrnných výrobkov a osveta medzi ľuďmi.
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Medzi minerálne látky dôležité pre ľudský orgazmus patrí i vápnik, ktorý sa nachádza najmä v mlieku a mliečnych výrobkoch. Je základom pre zuby a kosti, a preto jeho nedostatok v tele môže spôsobovať rôzne problémy.
Dnes očakávame od potravín všetko – úžasnú chuť, vhodnú výživu, dostupnú cenu, pohotovosť a bezpečnosť. Rovnako tomu je aj pri syroch. Môžu však syry spĺňať všetky tieto kritériá? Základnou zložkou syrov je tuk a soľ, no pri striedmej konzumácii patrí medzi významnú zložku zdravého jedálnička. Pozrite sa, čo všetko ešte obsahujú.
Horčík je nenahraditeľný pri prenose nervových impulzov, tvorbe zubov, kostí a svalových sťahoch. Je potrebný pre správny metabolizmus. Zdrojom sú najmä orechy, obilniny a listová zelenina. Nedostatok môže viesť k neuromuskulárnej disfunkcii.
Železo je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, ktorá sa nachádza najmä v plodinách ako sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky. Tento stopový prvok slúži na prenos kyslíka do všetkých orgánov a má v našom tele významné miesto.