Obéznym deťom ničí tuk ich anatómiu! Chlapcom sa mení telo smerom k dievčenskému, u dievčat nastupuje puberta skôr

Tuk navyše produkuje ženské pohlavné hormóny estrogény, v tele sa tak nedostatočne vyvíja mužská reprodukčná sústava. U obéznych dievčat puberta nastupuje skôr a je rýchlejšia, začínajú tiež byť menšie.

Zdroj: Freepik.com

Rast dieťaťa ovplyvňuje v ranej fáze výživa, potom pohyb a rastové hormóny. V období puberty sa k rastovým hormónom pridávaja aj vplyv pohlavných hormónov, ale u obéznych detí prevažujú tie ženské.

"Dochádza napríklad k zdureniu prsných žliazok čiže gynekomastii, ale aj k nevratným zmenám na panvovej kosti," uviedol Petr Sedlak z Katedry antropológie a genetiky človeka Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity.

Panvu majú deti do desiatich rokov rovnakú, u dievčat sa však s nástupom puberty začne rozširovať. Podľa vedca sa panvová kosť rovnako mení aj u chlapcov s nadmerným obsahom tuku v tele. U dievčat vyššie percento tuku urýchľuje pubertálny vývoj, môže prebiehať rýchlejšie.

Dievčatá môžu byť tiež kvôli vyššej hladine estrogénov menšie, než aké majú predispozície po rodičoch.

U chlapcov záleží na citlivosti voči týmto ženským pohlavným hormónom. Pokiaľ je vysoká, vedú estrogény telesnú stavbu chlapca smerom k ženskému pohlaviu a zablokujú spustenie mužskej puberty.

Výsledkom je, že sa nedostatočne rozvíjajú reprodukčné funkcie a niektoré americké štúdie hovoria aj o znižovaní plodnosti u týchto mužov,“ uviedol vedec.

Deťom chýba prirodzený pohyb, motiváciou môžu byť rodičia

Problém nastáva tiež, pokiaľ nie je zachovaný optimálny pomer tuku a svalov v tele. Pokiaľ je tuku viac a svalov menej, hovoria odborníci o takzvanej skrytej obezite.

Deti totiž majú optimálnu váhu a nie sú na prvý pohľad obézne. Majú ale menej svalov, ktoré sa neskôr už nemusia optimálne vyvinúť. Svalové vlákna sa totiž prestávajú tvoriť na konci puberty.

Počet detí s vyššou hmotnosťou nazrastá podľa odborníkov medzi piatym a deviatym rokom, u chlapcov postupne až do 13 rokov. Súčasné deti si tiež začali viac ukladať tuk v oblasti brucha. Súvisí to najmä so stravou a stresom.

Odborníci odporúčajú deti motivovať k športu, ale najmä k prirodzenému pohybu. Minimálna aktivita je aspoň 60 minút pohybu denne.

S budovaním vzťahu k pohybu treba začínať skoro, už u detí medzi prvým a tretím rokom života. Zásadný je vzťah rodičov k športu. Ak pravidelne športujú obaja rodičia, je pravdepodobnosť, že dieťa pri športe vydrží asi 70%. U jedného aktívneho rodiča sa znižuje na 50%.


Prečítajte si tiež:

Prečo nepozerať iba BMI a čo znamená štíhla obezita?


Ivka88

keď sme s deťmi u pediatričky, je vidno, že skoro polovica detí má nábeh na väčšiu či menšiu obezitu...naši dostali namiesto hračiek na Vianoce kolobežky,nech sa pekne hýbu, keď ich to baví
www.cyklospeciality.sk

susana33

mame susedov, ktori su obezni. proste to je na prvy pohlad zjavne. a to od nich stale len nejake vyprazane jedla citit, pred dverami sacky so smetami so samymi malinovkami. nepochopim.

Yuliachess

The material you provide is quite beneficial to me and everyone else; I frequently watch them to gain knowledge and then play puppethockey.com