Marmeláda z červeného hrozna

Sladučké a plné vitamínov. Také je hrozno. Skúste si z neho pripraviť marmeládu podľa slovenského šéfkuchára. Neobanujete.

Ingrediencie:

Postup:

Bobuľky hrozna na chvíľku namočte do vody, aby sa uvoľnila špina. Potom je dobré ich pooplachovať vo viacerých vodách. Keď ste hrozno umyli a skontrolovali, či tam nie je zlá bobuľka, odstráňte stopky. Môžete ich takisto očistiť od šupiek a kôstok.

Očistené bobuľky hrozna dajte do hrnca, podlejte trochou vody a varte na miernom ohni, pokým nepustia šťavu a nerozvaria sa (cca 10-15 minút ). Treba dať pozor, aby sa hrozienka nepripálili.

Po dovarení preceďte hmotu, aby ste sa zbavili všetkých zrniečok. Niekedy je potrebné hmotu ešte raz prepasírovať. Prepasírovanú hmotu dajte variť späť do hrnca na približne 20-30 minút, aby sa vám odparila voda a objem zredukoval približne na 2/3.

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Potom dochuťte kryštálovým cukrom, 1 vanilkovým cukrom a troškou škorice. Ak máte kyselkavejšie hrozno, pridajte na 1 kg pretlaku približne 750-800 gramov cukru, v prípade sladkavejšieho hrozna menej.

Horúcu marmeládu nalejte do sklenených pohárov, ktoré bežne používate na zaváranie a prevráťte hore dnom. Nechajte vychladnúť.


Vyskúšajte aj tento recept z hrozna:

Hroznový koláč

Behyna

o takomto džeme som ešte nepočula. Pravidelne kupujem iba jahodovy, malinovy a marhulovy džem bez cukru. Som rada, že su už aj džemy bez cukru.