Pstruh na grile s bylinkami a cuketou

Pstruh patrí k jednej z najpripravovanejších sladkovodných rýb u nás. Niet preto divu, že receptov na grilovaného pstruha nie je nikdy dosť. Pamätajte si však, že platí všeobecné pravidlo "menej je viac". Pstruh je sám o sebe vynikajúci, a preto spravidla stačí pár byliniek, ktoré mu dodajú šmrnc.

Ingrediencie:

  • 2 ks pstruha

  • soľ

  • olivový olej

  • čerstvý tymián (sušený tymián)

  • čerstvá petržlenová vňať

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 mladé cukiny

  • grilovacie korenie

  • lyžice bieleho vína

Šéfkuchár Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Umytú, očistenú a usušenú rybu osoľte ako vo vnútri, tak zvonku. Taktiež môžete použiť hrubozrnnú soľ. Do pstruha potom poukladajte vetvičky čerstvých byliniek. Ak nebudete mať po ruke čerstvý tymián, siahnite po kvalitnom sušenom tymiáne. Pred grilovaním nezabudnite potrieť rošt grilu olejom tak, aby sa vám k nemu pstruh neprichytil. Potom nechajte gril poriadne rozpáliť. Pstruhy pokvapkajte olivovým olejom, ktorý ste si rozmiešali s prelisovaným strúčikom cesnaku. Počas grilovania priebežne potierajte pstruhy olejom. Pstruhy grilujte z každej strany približne 8 minút.

Medzitým si na gril vložte i plátky cukety, ktorú ste si vopred takisto ochutili. Mladú cuketu si nakrájajte približne na centimetrové kolieska a potrite ich marinádou z olivového oleja, prelisovaného strúčika cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli, grilovacieho korenia a lyžice bieleho vína. Aj cuketu počas grilovania potierajte zvyšnou marinádou. Grilujte tak dlho, dokiaľ nebude grilovaná cuketa pekne zlatistá.


Vyskúšajte tiež:

Grilovaný losos na limetkách