Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Brusnicový koláč

Odborníci odporúčajú brusnice nielen ako vitamínovú bombu, ale aj ako liek proti herpesu vírusu typu 2. Samotné brusnice majú takú silu vďaka obsiahnutým látkam, že zastavujú šírenie a rast všetkých vírusov ľudskom tele. Možností, ako ich konzumovať, je mnoho. Skúste napríklad tento brusnicový koláč od slovenského šéfkuchára.
Brusnicový koláč

Zdroj: Shutterstock.com

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 1 pohár (s objemom 200 ml ) kryštálového cukru (stači aj polovica)

  • 2 poháre (s objemom 200 ml ) polohrubej múky

  • 100 ml oleja

  • 100 ml mlieka

  • 1 kypriaci prášok do pečiva

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 PL kakaa (kopcovitá)

Plnka:

  • 180 ml smotany na šľahanie 33 %

  • 400 ml kyslej smotany 16%

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

  • sušené brusnice

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Najskôr vyšľaháme smotanu a šľahačku dáme stuhnúť do chladničky. Celé vajcia vyšlaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, mlieko a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do druhej polovice cesta primiešame kakao. Pridáme ešte 1-2 PL mlieka, lebo pridaním kakaa cesto zhustne. Vylejeme na bledé cesto. Troška premiešame s vidličkou a pridáme brusnice. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút na 180 °C. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Šľahačku vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom. Natrieme plnku na dobre vychladnutý koláč. Ľubovoľne ozdobíme cez šablónu a sitko kakaom. Nakoniec dáme stuhnúť do chladničky.


Vyskúšajte aj tento koláč:

Obrátený ríbezľový koláč

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať