Kávové rezy

Podľa niekoľkých štúdií sa konzumácia kávy spája s významným znížením rizika vzniku cirhózy i rakoviny pečene. Ak nepatríte medzi tých, čo ju pravidelne popíjajú, skúste aspoň niektoré z kávových dezertov. Napríklad nasledujúci od slovenského šéfkuchára.

Ingrediencie:

  • tortová oplátka

  • 4 vajcia

  • 200 g sladidla

  • 1 vanilkový cukor

  • 200 g vlašských mletých orechov

  • trochu prášku do pečiva

Krém:

  • 1 vaječný žĺtok

  • 150 g cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 šálka silnej čiernej kávy

  • 200 g masla

Čokoládová poleva:

  • 100 g horkej čokolády

  • 50 g masla

  • 3 lyžice oleja

  • 1 lyžica vody

Šéfkuchár Peter Varga

Zdroj: Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

  1. Na plech na pečenie si dáme na dno tortovú oplátku..Potom vymiešame vajcia s cukrom. Pridáme orechy, ktoré máme pomleté najemno a trochu prášku do pečiva. Navrstvíme na tortovú oplátku a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme cca 15 minút.

  2. Zatiaľ si pripravíme krém: nad parou šľaháme žĺtok s cukrom do zhustnutia. Potom po lyžičkách vmiešavame kávu a nakoniec vyšľaháme s maslom do hladkej plnky.Tú natrieme na orechovú piškótu ktorá musí byť vychladnutá..

  3. Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením čokolády s maslom, olejom, vodou a miešame až kým sa nám všetko neprepojí a nevznikne hladká, lesklá poleva.Tou polejeme vrch kávových rezov.


Vyskúšajte aj túto pochúťku:

Čokoládovo-kávové rezy