Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Ale jedno majú všetky spoločné - dajú sa z nich pripraviť chutné koláče, džemy alebo aj nasledujúci jesenný krém.
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj:
súkr.archív
Hrušky
Hruška je plod ovocného stromu hruška. Tieto šťavnaté plody sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú
najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie.
Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Nezanedbateľný je však výskyt vitamínu B, a to najmä pod šupkou. Okrem vitamínov obsahujú najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry.
Hrušky v liečiteľstve
Plody hrušiek alebo ich šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sú účinné proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zase proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody
obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ak sa konzumujú surové, spôsobujú ťažkosti ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka.
Účinky hrušiek na zdravie
Vyskúšajte aj tento recept:
Videorecept: makový koláč s hruškami a jablkami
Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém
Suroviny (4 porcie):
Fotopostup prípravy hruškovo-zelerového jesenného krému nájdete v galérii.