Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém

Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Ale jedno majú všetky spoločné - dajú sa z nich pripraviť chutné koláče, džemy alebo aj nasledujúci jesenný krém.
Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Hrušky

Hruška je plod ovocného stromu hruška. Tieto šťavnaté plody sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie. Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Nezanedbateľný je však výskyt vitamínu B, a to najmä pod šupkou. Okrem vitamínov obsahujú najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry.

Hrušky v liečiteľstve

Plody hrušiek alebo ich šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sú účinné proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zase proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ak sa konzumujú surové, spôsobujú ťažkosti ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka.

Účinky hrušiek na zdravie

  • podporujú imunitu

  • pomôžu prekonať únavu

  • prospievajú tráveniu

  • pôsobia preventívne proti bolestiam hrdla

  • bojujú proti osteoporóze

  • zabraňujú poškodeniu plodu v tehotenstve

  • redukujú vrásky

  • obsahujú minimum kalórií


Vyskúšajte aj tento recept:

Videorecept: makový koláč s hruškami a jablkami


Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém

Suroviny (4 porcie):

  • 1 biela cibuľa

  • 1/2 stredne veľkého zeleru

  • 3 hrušky

  • zázvor

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 l vopred pripraveného zeleninového vývaru

  • olivový olej

  • čierne korenie

  • soľ

  • čerstvá mäta

Fotopostup prípravy hruškovo-zelerového jesenného krému nájdete v galérii.