Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.
Suroviny:
-
30 g masla (+ na potretie plechu a šišiek)
-
350 ml vlažného mlieka
-
1 kocka čerstvého droždia
-
150 g sladidla
-
1 balíček vanilkového pudingu
-
1 lyžička vanilkového extraktu
-
štipka soli
-
2 vajíčka
-
300 g hladkej múky
-
300 g žitnej celozrnnej múky
Na ozdobenie:
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj:
súkr.archív
Postup:
Pripravte si kvások, do misky dajte polovicu mlieka, rozdrobte do neho droždie, posypte štipkou cukru a trochou múky, nechajte prikryté asi 10 minút.
Do mixéra dajte 1/2 múky, soľ, vanilkový extrakt aj vanilkový puding so sladidlom, premiešajte. Do stredu nalejte kvások. Začnite mixovať, a postupne pridávajte vajíčka, zbytok múky a mlieka. Cesto by malo byť tuhšie, ale pružné. Preložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Rúru si predhrejte na 190°C. Vykysnuté cesto dajte na pomúčený vál, vyvaľkajte na hrúbku cca 1 cm. Vykrajujte kolieska s otvorom. Plech si vymažte maslom, položte tam vykrojené šišky, prikryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Pred vložením do rúry potrite roztopeným maslom.
Na ozdobenie si rozpustite horkú čokoládu nad parou – 150 g čokolády + 60 g masla. Šišky do nej namočte jednou stranou a posypte nasekanými pistáciami.
Ozdobiť ich môžete podľa vašej chuti, nemusí to byť len čokoláda. Pokojne ich potrite lekvárom. Ak budete šišiky vykrajovať z hrubšieho cesta, dajú sa ľahko rozkrojiť a naplniť.
Vyskúšajte tiež:
Fašiangové pampúšiky zo špaldovej múky