Fotorecept: banánové lievance s hruškou a škoricou

Rastlina banánovník bol domestikovaný v juhovýchodnej Ázii. Podľa archeologických nálezov to mohlo byť pravdepodobne na území dnešnej Papuy-Novej Guinei, možno už 8000 rokov pred naším letopočtom. Prešli tisícky rokov a patrí medzi najobľúbenejšie ovocie, pre svoju chuť i zdravotné účinky. Skúste s nami aj tento banánový tento recept.
Fotorecept: banánové lievance s hruškou a škoricou

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Banán

Je podlhovasté ovocie a plod banánovníka, ktorý je veľmi žiadanou komoditou, produkovanou poľnohospodármi tropických krajín. Banány majú hmotnosť zvyčajne medzi 125 - 200 g, tá je však výrazne závislá od konkrétneho kultivaru. Z tejto váhy asi 80 % predstavuje jedlú časť a zvyšných 20 % pripadá na kožovitú šupku.

Prvá známa písomná zmienka o banánoch je v budhistických textoch z rokov okolo 300 pred naším letopočtom. Alexander Veľký objavil chuť banánu v údoliach Indie v roku 327 pred našim letopočtom. Prvý známy organizovaný banánový sad sa objavil v Číne v roku 200 n. l. V roku 650 islamskí dobyvatelia priniesli banán do Palestíny. Arabskí kupci rozšírili banány po väčšine územia Afriky.

Viete, čo všetko obsahujú banány?

Banány sú známe pre ich vysoký obsah draslíka - v 1 stredne veľkom banáne sa nachádza až 400 g draslíka, ktorý je významný pre zabezpečenie dobrej nervovej a svalovej funkcie a pre udržanie primeranej rovnováhy tekutín v tele. Ako i iné druhy ovocia, aj banány obsahujú vitamín C (15% dennej požadovanej dávky), ktorý posilňuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie ostatných látok do tela. Toto žlté ovocie je taktiež výborným zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a dobrý metabolizmus. Okrem spomenutých živín, obsahujú banány aj ďalšie látky, ako železo, horčík, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, karotén a cholín.

Banány môžu zlepšiť váš športový výkon

Ak ste aktívnym športovcom, banány sú skvelou voľbou pre napumpovanie vašich svalov, zatiaľ čo poskytujú i potrebné antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré nenájdete ani v športových nápojoch. Vďaka obsahu draslíka navyše pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom po cvičení.

Odporúča sa konzumovať banány najmä na raňajky alebo v doobedňajších hodinách, kedy vám dodajú energiu na celý deň.

Ak držíte diétu, banány môžete pokojne zaradiť do svojho jedálnička

Stredne veľký banán obsahuje 110 kalórií, poskytuje 30 g sacharidov a 3 g vlákniny. Okrem toho má vo svojom zložení aj rezistentný škrob – je to typ karbohydrátu, ktorý telo nemôže stráviť, no vďaka nemu sa cítime plnší na dlhšiu dobu.

Banány bojujú aj proti depresii

Banány sú užitočné pri prekonávaní depresie vzhľadom na to, že majú vysoký obsah tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín a tým sa „rozveseľuje“ mozog. Už malý banán obsahuje 27 mg horčíka, čo prispieva k lepšej nálade, keďže nedostatok tejto minerálnej látky je spojený s depresiami, úzkosťami, podráždenosťou a inými poruchami správania sa.

Banány ako prevencia proti viacerým ochoreniam

Vďaka vysokému obsahu draslíka, ktorý vyrovnáva hladinu sodíka, majú banány účinnú schopnosť znižovať krvný tlak a zabezpečiť ochranu proti srdcovým infarktom a mozgovej mŕtvici. Banány sú efektívne aj v boji s hnačkou, keďže podporujú pravidelnosť celého vylučovacieho procesu a pomáhajú obnoviť stratené elektrolyty po hnačke.

Toto ovocie s vyšším obsahom vláknin by mali do svojho jedálneho lístka zakomponovať aj diabetici, keďže im vďaka tomu pomáha udržiavať lepšiu (nižšiu) hladinu glukózy v krvi.

Banány ako pomoc pre vaše oči

Nielen mrkva, ale i banány sú výborným pomocníkom pre váš zrak. Toto ovocie obsahuje malé, no zato významné množstvo vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre ochranu očí, udržiava normálny zrak a zlepšuje videnie v noci.

Banány naštartujú váš mozog

V prípade banánov je draslík významnou zložkou, ktorá okrem iného pomáha aj pri učení. Pomôže vám zostať v strehu a vy sa budete môcť viac sústrediť na učivo pred sebou.

Banány ako odvykacia kúra

Ak sa snažíte prestať s fajčením, banány môžu byť pre vás výborným pomocníkom. Obsahujú veľké množstvo vitamínu B, rovnako aj draslíka a horčíka, vďaka čomu urýchľujú zotavovanie sa z ukončeného fajčenia.


Vyskúšajte aj tieto jednoduché banánové lievance


Fotorecept: banánové lievance

Suroviny pre štyri porcie:

• 5 zrelých banánov

• 2 vajcia

• hladká múka

maslo

• hruška

• škorica

javorový sirup

• 0,4 cl calvados 52%

• 2 PL hnedého cukru

• badián

Fotopostup prípravy banánových lievancov nájdete v galérii.