Základné druhy masla a jeho využitie

Patrí medzi mliečne výrobky a vyrába sa z koncentrovanej smotany. Klasické maslo obsahuje 80 percent mliečneho tuku, vody maximálne do 16 percent, zvyšok tvoria bielkoviny a laktóza.

Maslá podľa obsahu tuku

1. So smotanovým syridlom - najmenej 75 percent mliečneho tuku.

2. So zníženým obsahom tuku - najmenej 61 percent mliečneho tuku.

3. S nízkym obsahom tuku - do 41 percent mliečneho tuku.

4. Klasické – 80 percent mliečneho tuku.

Maslá podľa trvanlivosti

1. Čerstvé maslo - mali by sme ho spotrebovať do 20 dní pri udržiavanej teplote 8 °C.

2. Stolné maslo - keďže nie je označené ako čerstvé, možno ho používať po dobu dvoch až troch mesiacov pri udržiavanej teplote do 6 °C, pri - 18 °C dokonca rok. Na pulty sa väčšinou dostane v zmrazenom stave a obsahuje menšie množstvo vitamínov. Môžu sa v ňom objaviť i baktérie, pretože sa rozmrazuje a je náchylnejšie k mikrobiologickým zmenám.

3. Maslo - nemá v označení žiadny prívlastok, možno skladovať až 55 dní po vyrobení, na obale má vyznačenú minimálnu dobu trvanlivosti.


Prečítajte si tiež:

Zdravé maslo - ghee


Balenia masla

V obchodoch nájdeme maslo zvyčajne v balení po 250 gramoch, alebo aj menej. Do reštaurácií a jedální sa dodáva v balení až po 25 kilogramoch. Tí, skôr narodení, si určite spomenú na obrovskú hrudu masla, z ktorej pani predavačka ukrajovala podľa priania zákazníka.

Čo obsahuje maslo?

Maslo obsahuje vitamíny A, D, E a podiel trans nenasýtených mastných kyselín, nemalo by sa teda používať na smaženie.

Chuť je daná mliečnymi bielkovinami. Aróma potom obsahom mastných kyselín. No práve tie sú dôvodom, prečo by mali konzumáciu masla obmedziť cukrovkári alebo pacienti s cievnymi ochoreniami.

Pre zdravých ľudí maslo nemá žiadne riziká. Avšak, jeho energetická hodnota nie je nezanedbateľná, 100 gramov obsahuje až 3 300 KJ!

Praktická rada: ako natrieť stvrdnuté maslo?

Najlepšie je použiť nôž so zúbkami, existuje aj tzv. nožové strúhadlo. Maslo, ktoré je ľahko roztierateľné, ihneď po vybratí z chladničky zrejme obsahuje aj rastlinný tuk.

Ako si vyrobiť maslo doma?

Stačia k tomu dva tégliky 30-percentnej smotany. Začneme šľahať, kým sa nevytvorí šľahačka. Potom je vhodné vymeniť metličky za mixér, pretože hmota povážlivo hustne. Následne pokračujeme v šľahaní, kým sa nezačne tvoriť maslo. Vzniká aj cmar, ktorý treba zliať. Šľaháme až dokiaľ nie je maslo dostatočne tuhé a vylučuje už len čistú vodu. Možno ho dosoliť alebo ochutiť bylinkami.

Vynikajúce je aj maslo s medvedím cesnakom. Pozor ale, aby ste si listy medvedieho cesnaku nepomýlili s konvalinkami! Príprava je veľmi jednoduchá. Do zmäknutého masla zamixujeme asi 50 gramov medvedieho cesnaku a osolíme.


Vyskúšajte:

Domáce bylinkové maslo