Mangán

Minerál mangán sa podieľa na správnom vývoji našich kostí a chrupaviek. Poslúži ako vhodný doplnok pri liečbe osteoporózy a niektorých kĺbových deformácií. Pokiaľ konzumuje budúca mamička stravu chudobnú na mangán, môže ohroziť vývoj plodu.

Funkcie mangánu

Tento prvok vplyvňuje primeraný rast, vývoj orgánov i náležitú funkciu vnútorného ucha, ktoré neskôr zabezpečuje udržiavanie rovnováhy. Pomáha strážiť hladinu cholesterolu v krvi, a tým je vhodný ako prevencia i doplnok liečby.

Zdroje mangánu

Mangán sa vyskytuje predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu, napríklad v strukovinách, orechoch, celozrnných výrobkoch, obilných klíčkoch, ovsených vločkách, avokáde, listovej zelenine, čaji i kakau. V menšej miere je obsiahnutý v ryži, olivách, ražnom chlebe alebo v špenáte.

Strava bohatá na fosfor a vápnik môže znížiť resorpciu mangánu. Len veľmi malé množstvo sa vstrebáva v tráviacom trakte.

Odporúčaná denná dávka mangánu

Vyváženou a pestrou stravou docielime to, aby sme mali odporúčané denné dávky mangánu. Tie sa pohybujú od 2 do 5 mg za deň.

Nedostatok mangánu

Za normálnych stravovacích podmienok sa nedostatku mangánu v tele nemusíme obávať. Doteraz nebol zistený prípad deficitu u ľudí. U živočíchov sa nedostatok tohto prvku prejavuje poruchou reprodukcie a rastu kostry, zmenou metabolizmu tukov a cukrov.

Nadbytok mangánu

Nadmerný prísun mangánu v potrave nebol doteraz objavený. Avšak vysoké dávky mangánu sú pre živé organizmy veľmi toxické - ovplyvňujú centrálny nervový systém.


Prečítajte si aj o tomto dôležitom minerále:

Fosfor: ako ho naše telo využíva a kde ho nájdeme?