Granola s jablkami a škoricou

Hlavnou prísadou tohoto receptu sú ovsené krúpy a konopné mlieko. Namočením krúpy uvoľnia enzýmy, ktoré zlepšia stráviteľnosť. Konopné semienka obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín a jemné krémové konopné mlieko sa ku chrumkavému müsli perfektne hodí. Je to vhodné a výživné jedlo pred ranným tréningom či náročnou prácou.

Granola

Ingrediencie na 8 až 10 porcií:

  • 1-2 lyžičky kokosového oleja

  • 4 šálky scedených ovsených krúpov, namočených 6-8 hodín alebo cez noc

  • 1 jablko nakrájané na plátky

  • 1⁄2 šálky sušených kokosových vločiek

  • 2 lyžičky mletej škorice

  • 2 lyžice javorového sirupu alebo 1 lyžica nektáru z agáve

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 1⁄2 lyžičky morskej soli

  • 1⁄2 šálky nasekaných mandlí

  • 1⁄2 šálky nasekaných dyňových semienok

  • 2⁄3 šálky hrozienok


Vyskúšajte tiež:

Videorecept: pečené müsli


Konopné mlieko

Ingrediencie na 5 šálok:

  • 1⁄4 šálky lúpaných, tepelne neupravených konopných semienok

  • 4 šálky vody

  • 1⁄4 lyžičky morskej soli

  • 1 až 2 lyžičky agávového nektáru alebo javorového sirupu (podľa chuti)

Postup:

Predhrejeme rúru na 120 °C. Dva plechy vymastíme olejom. V mixéri pol minúty mixujeme krúpy, jablko, kokos, škoricu, sladidlo, vanilku a soľ. Zoškriabeme zmes zo stien mixéru, mixujeme dalších 30 sekúnd a ešte raz postup zopakujeme. Zmes preložíme do misy, pridáme mandle a dyňové semienka. Dôkladne premiešame.

Zmes v tenkej vrstve rozotrieme na pripravené plechy. Pečieme dve až štyri hodiny, pokiaľ nie je müsli suché a chrumkavé. Počas pečenia zmes niekoľkokrát obrátime. Môžeme piecť i kratší čas na vyššej teplote, ale v tom prípade zmes často kontrolujeme, aby sa nepripálila.

Necháme vyschladnúť a primiešame hrozienka. Podávame s rastlinným mliekom a nakrájaným banánom alebo čerstvými lesnými plodmi. Müsli vydrží vo vzduchotesnej nádobe tri až štyri týždne.

Mlieko si pripravíme tak, že nasypeme semienka, vodu a soľ do mixéru a mixujeme na vysoký výkon minútu až dve, pokiaľ nie je zmes hladká a nepodobá sa mlieku. Ak chceme mlieko sladšie, pridáme podľa chuti agávový nektár alebo javorový sirup. Konopné mlieko vydrží v chladničke štyri až päť dní.


Prečítajte si o granole viac