Fotorecept: polievka zo zelenej špargle

Až do začiatku 19. storočia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Dnes je k dispozícii takmer pre každého, obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Skúste si z nej pripraviť nasledujúcu polievku s cesnakom, cibuľou, zázvorom i vínom.
Fotorecept: polievka zo zelenej špargle

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Špargľa

šaprgľa sa začala pestovať vo veľkom najmä vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Nemecku. Dokonca aj u nás mala špargľa bohatú tradíciu. Pestovala a stále sa pestuje najmä na Záhorí. Dnes je najväčším svetovým pestovateľom špargle Čína a USA a najväčším vývozcom je Peru.

Benefity špargle pre zdravie

• Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta.

Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu.

• Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.

• Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.

• Špargľa je zdrojom vitamínu E, ktorý posilňuje imunitný systém.

• Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu.

• Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov.

• Bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie.

• Špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej - tú by mali z potravy prijímať tehotné a ženy, ktoré plánujú otehotnieť.

• Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.

• Minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre diabetikov.

Ako ju pripraviť?

Pred varením špargľu poriadne olúpte škrabkou na zemiaky. Keďže sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore, vhodnejšie sú hlbšie hrnce, v ktorých sa môže variť i "postojačky". Špargľu položte až do vriacej vody s trochou soli, štipkou cukru a vyskúšať môžete aj plátok masla, syra alebo citróna, ktorý uchováva farbu. Stonky môžete variť aj nakrájané na kúsky, no hlavičky pridajte do vriacej vody o niečo neskôr a po uvarení rýchlo sceďte.

Zelený druh varíme 8 - 10 minút, biely o nejakých 5 minút dlhšie.

Ak chcete mať špargľu rovnomerne uvarenú, dajte vodu len do polovice hrnca, hlavičky sa pripravia aj v pare, pretože sú jemnejšie a hrubšie časti zase potrebujú o niečo dlhšie varenie a vyššiu teplotu.

Uvarená špargľa sa dá podávať na viacero spôsobov, či už ako príloha k mäsu a zemiakom alebo sa pridáva sa i do zeleninových šalátov. Taktiež z nej môžete spraviť omáčku k mäsu alebo cestovinám a výborná je i polievka.

Mnohí ľudia si robia aj šťavu z rozmixovanej špargle zmiešanej s vodou, ktorú popíjajú 2-3-krát denne v rámci detoxu alebo pri zdravotných problémoch.

Chudnite so špargľou

Vďaka veľmi nízkemu obsahu kalórií je veľmi dobrým pomocníkom pri redukčných diétach. 100 gramov špargle obsahuje len 17 kalórií. Môžete si ju pripraviť napríklad s vajíčkom či špenátom alebo si z nej uvariť polievku a uvidíte, že aj pri diéte sa dá jesť chutne a popritom zhadzovať kilá.

Najľahšie sa pestuje a zbiera špargľa zelená, ktorá vďačí za svoju farbu pôsobeniu vzduchu a priamemu slnečnému žiareniu, ale môže rásť aj divoko. Špargľa sa upravuje na mnoho chutných spôsobov. V Taliansku milujú jednoduché pokrmy ako varenú špargľu, vloženú do maslom vymastenej zapekacej misky, posypanú parmezánom a krátko zapečenú v grile (Asparagi alla parmigiana), rizoto so špargľou (Risoto agli asparagi), alebo varenú špargľu so sádzaným vajcom (Asparagi con l´uovo). Jej lahodná chuť sa využíva aj v mnohých cestovinových pokrmoch, šalátoch, sendvičoch alebo krémových polievkach. Obdobne je špargľa rozšírená aj vo Francúzsku, kde je obľúbená vo varenej forme so zálievkou z vínneho octu Asperge au vinaigrette, ďalej ako súčasť špargľových nákypov, omeliet alebo koláčov.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: zapečená špargľa s ementálom a prosciuttom


Fotorecept: polievka zo zelenej špargle

Suroviny:

• 1 lyžica rastlinného oleja

• 1 cibuľa

• 2 strúčiky cesnaku pokrájaného nadrobno

• 3 cm kúsok zázvoru - nakrájaný

• 60 ml bieleho vína

• 1 liter zeleninového vývaru

• 1 veľké kuracie prso

• 1 lyžica sójovej omáčky

• 1 zväzok zelenej špargle

• 1veľké vajce, prešľahané

Fotopostup prípravy polievky zo zelenej špargle nájdete v galérii.

junaidakram

NordVPN maintains a transparent logging policy, clearly outlining the limited data they collect, which is restricted to essential information for account management. This commitment to transparency ensures that users have a clear understanding of how their data is handled.
Nord vpn mod apk adheres to strict global data protection laws and regulations, ensuring your privacy is protected, regardless of your location. You can trust that nordvpnmodapk.com takes your privacy seriously and complies with relevant legal requirements.
nordvpnmodapk.com

tahak

Last Fortress Underground MOD APK takes your gaming experience to a whole new level of fun and excitement. Imagine having all the resources you need at your fingertips to build and protect your fortress without any limits – that's what this mod offers.