Placky sú na Slovensku klasikou, najmä tie zemiakové. Existujú mnohé variácie tohto tradičného jedla. Skúsili ste ich pripraviť s kyslou kapustou?
Klasika nie je nikdy zlá, ale občas sa hodí aj malý experiment. Čo tak skúsiť zeleninovú polievku s pestom - zelenou omáčkou, ktorej hlavnou zložkou je bazalka?
Ak hľadáte rýchle a zdravé jedlo na párty alebo chutnú večeru, zeleninové dipy sú na to ako stvorené. Je to tiež zábavný spôsob, ako vaše dieťa prinútiť jesť zeleninu.
V ľudovom liečiteľstve je zeler známy ako afriodiziakum, možno ho tak aj poznáte. Má však mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie a do kuchyne neodmysliteľne patrí.
Receptov na zemiakový šalát je nesmierne veľa. Hoci sú suroviny veľmi podobné, predsa sú iné. Určite to poznáte, každý chutí rozdielne a mamin najlepšie. Ak ho chceme trochu zmeniť, stačí dať viac korenín a ozvláštniť ho môžeme jablkom. Výborná chuť a ide to aj bez majonézy!
Zemiaky sú zdravou potravinou. Jeden zemiak obsahuje viac ako 60 druhov vitamínov a fytochemikálií. Množstvo živín v zemiakoch je také rozmanité, že sú jednou z mála potravín, vďaka ktorým je možné prežiť dlhšie obdobie bez konzumácie čohokoľvek iného.
Zdravá strava - základ zdravia. Zemiaky sem rozhodne patria. V minulosti ľudia netrpeli tak často vysokým tlakom ani nadváhou. Okrem iného sa to pripisuje aj zemiakom. Varené zemiaky jedli každý deň, tiež je pravda, že nemali veľmi na výber. Ibaže faktom zostáva, že zemiaky zasýtia trikrát viac ako napríklad biele pečivo.
Parmezán je ľahko stráviteľný syr, ktorý obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a minerálne látky, ako vápnik, fosfor a zinok. Je zdravý, vyhľadávaný najmä diabetikmi. Tiež podporuje hojenie rán a ovplyvňuje rast a kvalitu vlasov. Ak dnes vyberáte syr siahnite po parmezáne.
Rýchlo a chutne, aj tak sa dajú označiť zapekané bravčové plátky z jednej misy. Kombinácia zapečených zemiakov a mrkvy je veľmi chutná. Ak máte chuť na odľahčenú verziu, zemiaky môžete podávať aj samotné, bez mäsa.
Polievka je grunt, môže zahriať, osviežiť a tiež zasýtiť. Polievka sa započítava aj do pitného režimu a zeleninová navyše dodá telu aj potrebné vitamíny. Nemáte záhradu? Nevadí, skočte na trh, hlavne nech je zelenina čerstvá.
Zdravé, rýchle, chutné, čerstvé. Aj tak by sa dali charakterizovať pokrmi pripravované vitariánmi. Okrem skvelej chuti vás prekvapia aj jasnými farbami a prílivom energie, ktorý telu dodajú všetky vitamíny a enzýmy, ktoré sa v nich zachovali. Dobrú chuť!
Zemiakový šalát patrí medzi obľúbené sviatočné pokrmy. Tento recept je bohatý na vlákninu a tukovo výdatná majonéza, používaná pri klasickom zemiakovom šaláte, je upravená do zdravšej formy s menším obsahom tuku.
Recept na zapečené šampiňóny
Recept na zapekané mäso s cícerom
Recept na zdravý zapečený baklažán
Recept na zapekané cestoviny s baklažánom
Recept na zapečený baklažán na bulharský spôsob
Recept na zapečený baklažán so zemiakmi
Recept na zeleninové rizoto s ryžou natural
Recept na zeleninové rizoto