Mrkva - dajte si ju radšej varenú a s trochou tuku

Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Mrkva je právom nazývaná kráľovnou zeleniny. Hoci sa s ňou spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Niektoré výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.

Mrkva Zdroj foto: Shutterstock.com

Mrkva má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Už ste zrejme počuli o pozitívnych účinkoch betakaroténu, je to však len jeden z 500 členov skupiny karotenoidov. Okrem toho obsahuje aj minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík a vápnik.

Silné protirakovinové účinky

Niektoré výskumy naznačujú, že iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.

Mrkva je tiež bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.

Desiatky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.

Spojenie mrkvy a bystrého zraku nie je mýtus

Mrkva je pre oči skutočne dobrá. Je výborným zdrojom luteínu a zeaxatínu, dvoch ďalších karotenoidov, ktoré ak pracujú spoločne, sľubujú obrovskú ochranu očí a pomoc pri predchádzaní poškodenia makuly a vzniku sivého zákalu. Alfakarotén a betakarotén sa menia v tele na vitamín A, ktorý okrem toho, že je výborný antioxidant a posilňovač imunity, zabezpečuje tvorbu rodopsínu, svetločerveného pigmentu v očiach. Rodopsín je pre oči potrebný najmä v prítmí – zvyšuje totiž účinnosť oblasti sietnice citlivej na svetlo – a preto nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote.

Ďalšie účinky

Pomôže vám aj po psychickej stránke tým, že látky obsiahnuté z nej upokojujú a zlepšujú tak zvládanie stresu. Upravuje rovnováhu kyselín a zásad v organizme a bráni vzniku prekyslenia organizmu. Vďaka obsahu pektínov pôsobí proti skleróze, znižuje cholesterol a tuky v krvi. Niektorí ľudoví liečiteli dokonca tvrdia, že mrkvová šťava môže zvyšovať pohlavný pud.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čítajte viac:


Ako jesť mrkvu?

V súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila tá varená. Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Stále platí, že obe verzie mrkvy sú veľmi zdravé.

Aby ste z karotenoidov v mrkve vyťažili čo najviac, konzumujte ich s malým množstvom tuku. Karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a v takomto stave sa lepšie vstrebávajú. Preto možno ani netušíte, ako svojmu telu robíte dobre, keď si na obed dáte slepačiu polievku s varenou mrkvou.

No a na záver, mrkva je výborná zelenina na odšťavovanie, pričom šťava sa často využíva pri detoxikačných kúrach. Čerstvo vytlačené šťavy upevňujú imunitný systém a dodávajú veľmi rýchlo novú energiu. Na spracovanie celého ovocia a zeleniny totiž naše telo potrebuje čas a energiu. Takto mu to oveľa uľahčíme.

Literatúra

  • publikácia 150 najzdravších potravín na svete od Jonnyho Bowdena