Aby bolo hrubé črevo zdravé

Problémy s trávením trápia mnohých ľudí – zápchy, hnačky, nafukovanie, v tom horšom prípade nádory. Rakovina hrubého čreva a konečníka je jeden z najčastejších typov nádorov tráviaceho traktu. Najľahšou cestou, ako problémom predchádzať, je prevencia. K tomu neoddeliteľne patrí úprava stravy.

travenie_problemy_1-12-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Na čo by ste nemali pri stravovaní zabúdať?

Voda a pitný režim

Dostatočný príjem tekutín (najmä čistej vody) je dôležitý k správnej činnosti hrubého čreva. Aby mala stolica vhodnú konzistenciu, netrápila nás zápcha či nafukovanie, je dôležité prijímať počas dňa dostatok tekutín. Dospelý človek by mal denne vypiť asi 3 litre tekutín za normálnych podmienok.


Prečítajte si tiež:

Aj fazuľa pomôže s trávením!

Vláknina

Vláknina je veľmi dôležitou zložkou potravy s mnohými podpornými funkciami pre naše telo. Z hľadiska správneho fungovania hrubého čreva je prospešná tým, že podporuje črevnú peristaltiku, zmäkčuje stolicu, prispieva k pravidelnému vylučovaniu, čím zabraňuje zápche a problémom s hemoroidmi. Je potrebná pre správnu činnosť a rovnováhu črevnej flóry.

„Denná konzumácia prirodzenej vláknitej stravy je jedným z pilierov zdravia a zdravej životosprávy. Nedostatok vláknitej vitaminóznej potravy urýchľuje vznik rakoviny hrubého čreva u rizikovo sa stravujúcich pacientov a naopak - denná konzumácia vláknitej vitaminóznej stravy zasa chráni pred mnohými chorobami a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje RNDr. A. Gajdoš, CSc. odborník na genetickú toxikológiu a prevenciu rakoviny.

Rozoznávame dva druhy vlákniny – rozpustnú a nerozpustnú, pričom obe sú pre telo dôležité. Oba druhy vlákniny nájdeme v ovocí a zelenine v rôznom pomere.

Medzi najvýznamnejšie zdroje vlákniny patria:

  • zelenina a ovocie – obsahujú najmä rozpustnú vlákninu

  • celozrnné produkty a obilniny

Odporúčaný príjem vlákniny pre dospelého človeka podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 25 – 30g denne, čo predstavuje asi 5 porcií ovocia a zeleniny a 2 porcie celozrnných produktov denne. vlaknina_potraviny_1-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak si chcete zvýšiť podiel vlákniny v strave, nešúpte ovocie a zeleninu, to jej hodnotu znižuje. RNDr. A. Gajdoš, CSc. zároveň varuje: „Pozor, nestačí však konzumovať len samotnú vlákninu vo forme lekárenských preparátov, lebo tá neobsahuje vitamíny a stovky ďalších potrebných látok obsiahnutých v prirodzenej vláknitej.“

Laktobacily

Inak nazývané aj mliečne baktérie patria spolu s bifidobaktériami medzi probiotiká. Pomáhajú odstraňovať z tela škodlivé toxíny, všeobecne podporujú imunitu a udržiavajú črevnú flóru v rovnováhe (pôsobia proti zápche, vzniku črevných hnačiek a pod.). Laktobacily nájdeme v jogurtoch, kyslomliečnych výrobkoch, v bryndze, ale aj niektorých syroch. Zvlášť dôležité je doplniť ich príjem pri užívaní antibiotík, ktoré zabíjajú so „zlými“ baktériami aj tie „dobré“ – laktobacily.

Selén

Tento stopový prvok patrí medzi dôležité antioxidanty. Má významné protirakovinové účinky (pomáha zbavovať organizmus voľných radikálov). Selén sa nachádza v pôde a do nášho i zvieracieho organizmu sa dostáva prostredníctvom rastlín. Jeho zdrojom sú najmä ryby (sladkovodné aj morské), ale aj mäso, či orechy (najmä kokosové orechy, pistácie), cesnak a tiež sójové bôby.


Prečítajte si aj tento článok:

Aj fazuľa pomôže s trávením!

marcela11

Dobry deň,
môjmu dedovi v 77r. diagnostikovali rakovinu prostaty a neskôr aj rakovinu hrubého čreva, absolvoval liečbu doktormi ale stav sa mu nezlepšoval. Vtedy sa dopočul o egyptskej čiernej rasci a o jej zázračných účinkoch, tak začal užívať každý deň 2PL ráno aj večer olej z egyptskej čiernej rasce celé 3 mesiace. Poviem len, že dedo má už po 80-tke a rakovina mu diagnostikovaná už nebola a olej pije do dnešného dňa. Dúfam, že som pomohla a pripájam pár odborných článkov.
onlinelibrary.wiley.com
www.kitchendoctor.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.szsm.sk