Čo je vhodné jesť pred tréningom?

Otázka jedla a pitia pred tréningom je jednou z najdiskutovanejších otázok okolo cvičenia, chudnutia či naberania svalovej hmoty. Jedlo by malo fungovať ako palivo pre svaly, nemalo by zaťažovať tráviaci trakt, ale tiež by malo zasýtiť a v neposlednom rade dobre chutiť.

strava_pred_treningom Zdroj foto: Shutterstock.com

V žiadnom prípade nemožno očakávať, že sa pri tréningu dostavia výsledky, ak nebudeme adekvátne jesť. Cvičenie, strava, pitný režim a dostatok odpočinku tvoria neoddeliteľnú súčasť úspešného snaženia a jedno bez druhého sa skrátka nezaobíde.

To, čo sa doporučuje jesť a piť pred tréningom, je ovplyvnené druhom záťaže

Pri prevažujúcej aeróbnej aktivite (pri behu, jazde na bicykli po rovnom teréne...), spotrebuje organizmus väčšie množstvo sacharidov, ale menej bielkovín. Je preto vhodné dopriať si počas dňa ovsené vločky, ryžu i celozrnné cestoviny. Dve až tri hodiny pred vybehnutím by ste však nemali jesť už skoro nič (menší banán neuškodí), pretože s plným žalúdkom sa behá naozaj zle. Takže ak sa chystáte večer zdolať pár kilometrov v lese, dajte si dve až tri hodiny predtým napríklad dva krajce celozrnného chleba so syrom cottage.


Prečítajte si tiež:

Beháte a chcete schudnúť? Toto jedlo je pre vás vhodné po tréningu

V prípade, že trénujete silovo, platia v zásade podobné pravidlá. Pred cvičením sa posilnite komplexnými sacharidmi a chudými proteínmi. Dôležitejší je však príjem sacharidov po skončení tréningu (tzv. sacharidové okienko), nasledované príjmom bielkovín.

Ak cvičíte jogu a pilates, nespálite tak veľké množstvo energie, aby bolo nutné zvyšovať jej množstvo v podobe stravy. Vyhnite sa ale ťažkým jedlám, pretože pri mnohých pozíciách by sa vám mohlo urobiť zle od žalúdka.

Toto určite nejedzte

Pred akýmkoľvek tréningom určite nejedzte vyprážané jedlá (vyprážaný syr, hranolky, rybie prsty, šišky), ale ani žiadne cukrovinky a tučné potraviny (majonézové šaláty, rožky so salámou, čokoládové tyčinky, keksy, cukríky). Dajte si tiež pozor na jedlá obsahujúce väčšie množstvo vlákniny. Sú zdravé, ale tiež občas nafukujú, a to pri športe naozaj nie je príjemné.

Vyhnite sa bielemu pečivu a jednoduchým sladkým cukrom - majú vplyv na hladinu cukru v krvi a po ich konzumácii bude hladina vašej energie na nule.

Do menu pred cvičením nepatrí ani veľké množstvo tukov, hoci tých zdravých. Keď zjete toast s horou arašidového masla, síce zásobíte telo zdravými tukmi a proteínmi, ale tiež vám bude ťažko a výkon nebude stáť za nič.

Ovocie

Ako predtréningové jedlo nie je samo o sebe tiež ideálne, pretože v sebe skrýva jednoduché cukry, ktoré nezabezpečia dlhodobý prísun energie - naopak vedú ku skoršej únave (je však stále lepšie dať si pred športovaním pomaranč, než kysnutý koláč).

Nápoje

Čo sa týka nápojov pred športovaním, úplne nevhodné sú sladké sýtené limonády, a to kvôli neuveriteľnému množstvu jednoduchého cukru, ale aj bublinkám, ktoré žalúdok zaťažia a spôsobia nadúvanie. Pitie alkoholu je pred cvičením (aj po ňom) tiež vylúčené. Síce sú krčmičky v lete obľúbenou destináciou cyklistov a korčuliarov, avšak odbúravanie alkoholu predstavuje pre organizmus takú záťaž, že v kombinácii so záťažou športovou vyložene škodí aj v malom množstve.

Pred tréningom pite v priebehu celého dňa čistú vodu aj čaj a nemusíte sa báť ani kvalitnej kávy tesne pred výkonom - tá vás jednak povzbudí, ale tiež popoženie spaľovanie tuku.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Beháte a chcete schudnúť? Toto jedlo je pre vás vhodné po tréningu

0vecka

akoze nehovorim ze by to bolo nespravne ale kebyze sa mam drzat tychto rad v beznom zivote tak sa na sportovanie vykaslem.. chodim do posilvne 3x do tyzdna a pred par rokmi som este tri krat do tyznda chodil behavat.. teda by som mal pit len vodu a jest vlocky cely zivot...

Glam

pocas mojho aktivneho trenovania a rysovania bruska som si pred treningom davala L-Karnitín od best body a k tomu jablko s mrkvou a zmixovala som si ich na smoothie a super mi to pomohlo ked som na trening nemala extra chut ... po karnitine som mala pocit, ze prezivam trening intenzivnejsie a sustredim sa aj ked nemam svoj den

dobreuz

Pred behom je viac vhodných jedál: cestoviny, banány a slnečnicové semienka. Pred cvičením v posilke sú naj orechy, dodajú bielkoviny a zdravé tuky nevyhnutné na dostatok energie pri intenzívnom svalovom zaťažení a samozrejme po skončení posilky je čas na proteín, aspoň 80%tný alebo BCAA, najlepšie s pomerom 4:1:1.