10 prekvapivých faktov o bolesti

Keď si buchnete lakeť o stôl, viete presne, čo spôsobilo vašu bolesť. Niekedy je ale bolesť záhadou - nevieme, čo presne ju spôsobuje a prečo. Vedci však objavujú viac a viac faktov o tom, ako funguje náš mozog, čo spôsobuje bolesť i ako sa jej zbaviť.

1. Váš mozog bolesť tlmočí, ale sám ju necíti

Ak si, napríklad, vytknete členok, nervové vlákna vyšlú signál vášmu mozgu a ten rozpozná vnem ako bolesť. Ale pokiaľ sa niečo, čo by inak bolo bolestivé, napríklad operácia, odohráva priamo v mozgu, je to o niečom úplne inom. Nervové vlákna síce vysielajú tie isté signály ako pri vytknutom členku, ale tie nemajú kam ísť, aby boli spracované a vyhodnotené. Preto sú často pacienti, podstupujúci chirurgické zákroky na mozgu, počas operácie pri vedomí bez akejkoľvek známky bolesti. Lekári tak môžu aktívne stimulovať určité časti mozgu aby zabezpečili, že procedúra vyjde podľa plánu.


Prečítajte si o bolesti viac


2. Skutočne môžete mať nízku alebo vysokú toleranciu bolesti

Kamarátka opísala prirodzený pôrod ako „menší tlak“ a vy ste prosili o lieky proti bolesti? Je to možné, každý totiž reagujeme na bolesť odlišne. Úlohu tu zohráva množstvo faktorov - patria sem zmeny vo vašom mozgu, množstvo zápalov v tele a takisto psychický aspekt - bolesť posudzujete podľa vlastných skúseností s ňou z minulosti.

3. Prah bolesti môžeme ovládať myšlienkami

Znie to trochu mysticky, ale viac a viac výskumov v súčasnosti dokazuje, že meditácia a podvedomá behaviorálna terapia, sústredená na podvedomé myšlienky a názory, dokážu znížiť mieru bolesti. U mnohých ľudí, trpiacich bolesťou, bolo objavené silné presvedčenie, ktoré im bránilo v uzdravení sa.

4. Na bolesť platí aj rozptýlenie

Náš mozog má problémy rozpoznať viac ako jeden vnem naraz. Preto, napríklad, keď vás poštípe komár a priložíte si na dané miesto ľad, odrazu cítite chlad a nie svrbenie. Takisto vás myšlienky na iné pocity dokážu zbaviť bolesti. Nie je náhoda, že sa bolesť zmierni, keď si zasiahnuté miesto napríklad pohladíme.

5. Ryšaví ľudia sú na bolesť citlivejší

Štúdia z roku 2009 preukázala, že ryšaví ľudia sa viac boja návštevy zubára. Čím to je? Zdá sa, že špecifický gén, ktorý ich obdaril touto ohnivou farbou vlasov, ich takisto robí imúnnymi na niektoré druhy anestetík. Je preto pravdepodobnejšie, že v minulosti zažili skutočne bolestivú zubnú prehliadku.

Túto teóriu potvrdzuje takisto ďalšie zistenie, a to, že ryšaví jedinci potrebujú na utíšenie bolesti väčšiu dávku antestetík než ostatní.

6. Sex je prirodzeným liekom na bolesť

Keď vás niečo bolí, sex je zrejme tá posledná vec, na ktorú myslíte. Mali by ste to však prehodnotiť, keďže sa objavuje stále viac a viac dôkazov, že práve milovanie pomáha odstraňovať bolesť. V roku 2013 v jednej štúdii až 60 percent ľudí, trpiacich migrénami potvrdilo, že sex zmiernil ich symptómy. Počas vzrušenia totiž náš mozog produkuje „hormóny šťastia“, endorfíny, pôsobiace ako prírodný liek proti bolesti.

7. Počas PMS alebo menštruácie ste na bolesť viac citliví

Štúdie dokazujú, že ženy na bolesť reagujú citlivejšie v predmenštruačnom a menštruačnom období. Zdá sa, že to súvisí s estrogénom, ženským hormónom - keď je jeho hladina vysoká, citlivosť na bolesť sa znižuje a naopak, keď ho máme menej, bolesť je intenzívnejšia.

8. Muži a ženy cítia bolesť odlišne

Sú ženy na bolesť citlivejšie alebo sa na ňu len zvyknú viac sťažovať? Nikto nepozná presnú odpoveď. Z biologickej stránky neboli v spôsobe, akým ich mozog spracúva bolesť, medzi pohlaviami objavené nijaké rozdiely. Možno všetko opäť súvisí so ženskými hormónmi, alebo sú muži skrátka z vývojového hľadiska naučení o svojej bolesti nehovoriť, pôsobiť drsne a mužne. Napriek tomu sa zdá, že vyšší výskyt depresií a úzkostí u žien môže súvisieť práve s nižšou toleranciou bolesti.

9. Existuje vzácna genetická porucha, pri ktorej ľudia necítia bolesť

Zatiaľ bolo ohlásených iba 20 prípadov, ale aj keď málo, skutočne medzi nami existujú ľudia, ktorí sú geneticky imúnni voči bolesti. Skrátka ju vôbec necítia. Spôsobuje to mutácia špecifického génu, ktorý by mal byť schopný rozpoznať rozdiel medzi teplom a zimou.

Môže to znieť ako niečo naozaj výhodné, ale nie je. Bolesť je varovným signálom, chrániacim naše telo pred ujmou. Bez neho pokojne môžete skončiť s popáleninami tretieho stupňa namiesto ľahkého obarenia.

Vlastne sú to práve zranenia, čo väčšinou ukončujú život ľudí, necitlivých na bolesť.

10. Mieru bolesti môže ovplyvniť váš obed

Zápaly sú jedným z hlavných dôvodov chronickej bolesti. A náš životný štýl, napríklad zlá voľba stravy, ich iba podporuje. Spracované či vysmážané potraviny, rafinované cukry, priveľa alkoholu - to všetko zaplavuje naše telo zápalmi. Zvoľte preto radšej zdravé tuky, proteíny, celozrnné produkty, ovocie či zeleninu, obsahujúcu prospešné farbivá. Tie sú totiž bohaté na protizápalové látky.


Prečítajte si o bolesti viac