Maškrtiť a nepribrať

Radi si občas pochutnáte na niečom sladkom? Neviete odolať čokoláde a iným sladkostiam? Nemusíte sa úplne vzdávať maškrtenia, no pripravte si radšej tieto zdravšie alternatívy.

Pravá čokoláda je nenahraditeľná. Kakaové bôby obsahujú nespočetné množstvo zdraviu prospešných látok, ako je napríklad horčík, síra, železo, mangán, meď, antioxidanty (flavonoidy), kyselina stearová (pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi) i mnoho ďalších "pokladov".

Jej nutričné bohatstvo je dôvodom, prečo by ste ju mali konzumovať, ale iba v jej vysokopercentnej podobe. Čím väčší podiel kakaa čokoláda obsahuje, tým je zdravšia. Naopak, jej mliečne kolegyne v našich telách narobia peknú paseku, a to kvôli množstvu cukru a ďalším látkam, ktoré sa do nich pridávajú.

Ak milujete chuť čokolády, ale neviete zjesť len jednu tabličku, skúste si doma pripraviť niektorú z jej alternatív a nebudete sa musieť báť prázdnych kalórií. Nakúpte si niekoľko ingrediencií a potom len "kúzlite" podľa vlastnej fantázie.


Čítajte viac: Ako čokoláda prospieva nášmu telu


Inšpirovať sa môžete týmito receptami:

1. Kakaová pena

Kakao vzniká drvením pražených kakaových bôbov. Preto v ňom zostáva väčšina výživných látok, ktoré sa vďaka nemu dostanú až do vášho tela. Pre vytvorenie ľahučkej a nadýchanej kakaovej peny zmiešajte 200 gramov kvalitného bieleho jogurtu (s obsahom tuku okolo 3,5%), dve vrchovaté lyžice kakaa a sladidlo (nekalorické kvapôčky, ktoré sa dajú dostať v e-shopoch, tekutú stéviu, trošku medu alebo sirupu z agáve či javorového sirupu).

Všetko premixujte jednou metličkou z tyčového mixéra, aby sa do zmesi dostal vzduch a potom už si len pochutnávajte.


Čítajte viac: Benefity kakaového prášku


2. Karob na 1000 spôsobov

Karob je prášok, ktorý kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Chutí podobne ako kakao a je tiež nabitý vitamínmi a minerálmi. Neobsahuje kofeín ani alergény, je menej tučný ako kakao, ale zato o kvapku sladší - preto nie je potrebné ho toľko dosládzať. Skúste zmiešať dve vrchovaté lyžice s bielym jogurtom, tvarohom alebo syrom cottage a doslaďte podľa potreby.

Získate zdravú a diétnu karobovú penu. Môžete tiež pridať lyžičku karobu do rozohriateho orechového alebo arašidového masla, a tým vykúzlite doslova "nebo na lyžičke".


Čítajte viac: Karob: kakao trochu inak a zdravšie


3. Avokádové potešenie

Kúpte akékoľvek avokádo a nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote až do úplne mäkkej a mazľavej podoby. Lyžičkou vydlabte jeho vnútro, zasypte ho kakaom alebo karobom, doslaďte medom či sirupom a dôkladne roztlačte vidličkou alebo premiešajte mixérom.

Avokádová "nutella", plná zdravých tukov je hneď na svete.


Čítajte viac: Avokádo plné zdravých tukov pomáha i pri chudnutí


4. Orechová pasta

Orechové, semienkové a arašidové maslo si získavajú čoraz viac priaznivcov. Dokonale chutia samé o sebe, preto je zbytočné kupovať si tie dosladzované. Kúpte si čisté orechové maslo alebo si ho doma s pomocou výkonného mixéra vyrobte. Doslaďte si ho podľa svojej chuti tým, čo máte radi a nezabudnite pridať kakao, karob, škoricu, hrozienka, kokos či srvátkový proteín.

Získate tak extrémne zdravú, výživnú a bielkovinami nabitú lahôdku, ktorú si môžete dopriať úplne bez výčitiek. U orechových nátierok majte na mysli ich vyššiu energetickú hodnotu (kvôli zdravému tuku z orechov), preto to s nimi nepreháňajte.


Čítajte viac: Ako si vyrobiť domáce arašidové maslo s kokosom alebo s makom


Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

kduchnicka

čokoládu resp kakao som nahradila karobom .. jeho chuť je menej výráznejšia ale fajn tu je smoothie recept ktorý celkom ujde

smoothie-recepty.sk

Ipsik

Čokoládka nie je zlá vec, ale už keď človek starý, tak už na to nemusí mať tak zuby, ako aj dostatok tráviacich enzýmov. Ale zaujímavé, že tekuté, posladšie, aj horkasté pochutiny mi nerobí problém stráviť. Na to si telo vždy nájde dostatok enzýmov. Nuž, je to riadny paradox.
Nič, majte sa, idem striehnuť na suseda. On si myslí, že keď si nasadí chvost z líšky, že mi už môže kradnúť moje kurky. A že líštička mi kradne sliepky podľa mojej babky, no určite, áno, líštička, ale dvojnohá.

Najčítanejšie články