Karob: kakao trochu inak a zdravšie

Karob alebo “svätojánsky chlieb“ je tmavohnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua, pochádzajúce z Blízkeho východu. Jeho plody sa melú na prášok podobný kakau. Tento obľúbený prášok Indiánov mnohí z nás nepoznajú, v čom sú jeho najväčšie výhody?

Karob sa najčastejšie predáva vo forme karobového prášku. Ten je vyrobený z karobovej drte sušených pražených aj nepražených strukov, ktoré sú plodmi rohovníka (Ceratonia siliqua).

Kakao verzus karob

Hoci karob nemá typickú čokoládovú arómu a pripomína skôr mandle, nemusia sa do neho pridávať ani cukor, ani tuk, pretože je sám o sebe prirodzene sladký. V porovnaní s kakaom má vyšší obsah vápnika, menej tuku (len 7 percent oproti 23 percentám v kakau) a kalórií. Okrem toho v karobe nájdeme vitamíny skupiny B, vitamíny E, K, minerály ako vápnik, horčík, draslík, železo, mangán či zinok. Kakao môže obsahovať zdraviu škodlivé látky - methylxantíny, ktoré v tejto zdravšej alternatíve nie sú. Takisto neobsahuje alergény, kofeín a theobromín.

Práve theobromín s kofeínom sú hlavnými dôvodmi, prečo by ste svojmu psovi alebo mačke nemali dávať čokoládu a iné kakaové dobrôtky. Keďže ich rozklad je u zvierat oveľa pomalší ako u ľudí, pravdepodobnosť otravy je veľmi vysoká.

Aj keď by sa mohlo zdať, že nevýhodou karobu je omnoho vyšší obsah cukru, až 48 percent, zatiaľ čo u kakaa táto hodnota zodpovedá 5 percentám, nemusíte sa obávať, ide o prirodzený cukor, žiadne pridané umelé sladilo.

Pre koho je karob vhodný?

  • pre športovcov - vysoký obsah rastlinných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok

  • pre pacientov s osteoporózou alebo ľudí s oslabenými kosťami - kvalitný zdroj vápnika

  • pre alergikov na kakao - výroba vlastných sladkostí a dostupnosť karobových alternatív

  • pre ľudí s problematickým trávením - vysoký obsah vlákniny

  • pre jedincov so zvýšeným HDL cholesterolom - vysoký obsah vlákniny

  • pre diétujúcich - málo kalórií a prirodzene sladká chuť

Využitie karobu v kuchyni

Hodí sa do zmrzliny, smoothies, koktejlov, ovsenej kaše, pudingu, na pečenie (bábovky, koláče, sušienky). Pri varení sa dá s touto zdravšou alternatívou experimentovať napríklad pri výrobe omáčok a nátierok. Z karobu sa tiež vyrábajú produkty ako múka, sirupy, alkohol či alternatívy kávy. Stretnúť sa môžete aj s rôznymi hotovými pochúťkami z karobu - čokoláda z karobu, hrozienka, arašidy alebo marhule v karobe.


Prečítajte si tiež:

Benefity kakaového prášku