Karob: kakao trochu inak a zdravšie
![Karob Karob](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/2019/05/10d76dc1292d60838fde1c3bf48c1e24.jpg 630w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/2019/05/10d76dc1292d60838fde1c3bf48c1e24.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/2019/05/10d76dc1292d60838fde1c3bf48c1e24.jpg 360w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/600/2019/05/10d76dc1292d60838fde1c3bf48c1e24.jpg 600w)
Zdroj: Shutterstock.com
Karob sa najčastejšie predáva vo forme karobového prášku. Ten je vyrobený z karobovej drte sušených pražených aj nepražených strukov, ktoré sú plodmi rohovníka (Ceratonia siliqua).
Kakao verzus karob
Hoci karob nemá typickú čokoládovú arómu a pripomína skôr mandle, nemusia sa do neho pridávať ani cukor, ani tuk, pretože je sám o sebe prirodzene sladký. V porovnaní s kakaom má vyšší obsah vápnika, menej tuku (len 7 percent oproti 23 percentám v kakau) a kalórií. Okrem toho v karobe nájdeme vitamíny skupiny B, vitamíny E, K, minerály ako vápnik, horčík, draslík, železo, mangán či zinok. Kakao môže obsahovať zdraviu škodlivé látky - methylxantíny, ktoré v tejto zdravšej alternatíve nie sú. Takisto neobsahuje alergény, kofeín a theobromín.
Práve theobromín s kofeínom sú hlavnými dôvodmi, prečo by ste svojmu psovi alebo mačke nemali dávať čokoládu a iné kakaové dobrôtky. Keďže ich rozklad je u zvierat oveľa pomalší ako u ľudí, pravdepodobnosť otravy je veľmi vysoká.
Aj keď by sa mohlo zdať, že nevýhodou karobu je omnoho vyšší obsah cukru, až 48 percent, zatiaľ čo u kakaa táto hodnota zodpovedá 5 percentám, nemusíte sa obávať, ide o prirodzený cukor, žiadne pridané umelé sladilo.
Pre koho je karob vhodný?
-
pre športovcov - vysoký obsah rastlinných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok
-
pre pacientov s osteoporózou alebo ľudí s oslabenými kosťami - kvalitný zdroj vápnika
-
pre alergikov na kakao - výroba vlastných sladkostí a dostupnosť karobových alternatív
-
pre ľudí s problematickým trávením - vysoký obsah vlákniny
-
pre jedincov so zvýšeným HDL cholesterolom - vysoký obsah vlákniny
-
pre diétujúcich - málo kalórií a prirodzene sladká chuť
![Karobový nápoj Karobový nápoj](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/2019/05/2421f200d34cd9ed55bf3ad097f4a791.jpg 630w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/2019/05/2421f200d34cd9ed55bf3ad097f4a791.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/2019/05/2421f200d34cd9ed55bf3ad097f4a791.jpg 360w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/600/2019/05/2421f200d34cd9ed55bf3ad097f4a791.jpg 600w)
Zdroj: Shutterstock.com
Využitie karobu v kuchyni
Hodí sa do zmrzliny, smoothies, koktejlov, ovsenej kaše, pudingu, na pečenie (bábovky, koláče, sušienky). Pri varení sa dá s touto zdravšou alternatívou experimentovať napríklad pri výrobe omáčok a nátierok. Z karobu sa tiež vyrábajú produkty ako múka, sirupy, alkohol či alternatívy kávy. Stretnúť sa môžete aj s rôznymi hotovými pochúťkami z karobu - čokoláda z karobu, hrozienka, arašidy alebo marhule v karobe.
Prečítajte si tiež: