Plávanie - univerzálny šport

Ani sa nenazdáme a opäť tu máme leto. A k nemu neodmysliteľne patrí voda a plávanie. Nielenže je to fajn osvieženie, ale aj šport, ktorý vám posilní celé telo a zlepší kondíciu. Jeho najväčšou výhodou je jeho vhodnosť úplne pre každého.

Plávanie je ideálna aktivita ako sa udržať vo forme po celý život. Navyše je vhodné pre každú vekovú kategóriu- deti, dospelých i seniorov. Človek si ním posilňuje a rysuje svalstvo a zlepšuje celkovú kondíciu. Pravidelné vytáčania do strán pri plávaní rovnomerne rozvíjajú jeho pravú a ľavú časť. Dobre sa ním dajú precvičiť veľké svalové skupiny, ale taktiež sa precvičia drobné svaly, o ktorých človek nemal ani poňatie. Navyše pomáha pri rôznych problémoch s kĺbmi či svalmi, takže je aj dobrou regeneráciou.

Ako začať?

Najväčším problémom začiatočníkov je zlá kondícia a odhad síl. Začnú veľmi rýchlo, potom sa unavia a intenzita veľmi rýchlo klesne. Po zvyšok času sa tak potom len kúpu. Pre zvládnutie dlhotrvajúceho plávania je potrebné sa „vyplávať“ a zvládnuť techniku. Rozdielom oproti iným športom je, že odpor vody je až 700-krát väčší než vzduchu. Čím viac bude plavec pôsobiť na vodu silou, o to mu bude voda klásť väčší odpor.Takže musíme vydať väčšiu námahu ako pri iných športoch, i keď si to občas neuvedomujeme vďaka tomu, že voda nadnáša. Ďalším špecifikom plávania je, že telo sa tak nezahrieva. Voda obtekajúca okolo plavca odvádza teplo omnoho účinnejšie. Čo sa týka dýchania, nádych a výdych nastávajú podľa potreby, musia byť prirodzene prispôsobené. Väčšina rekreačných plavcov sa nadychuje vždy na tú istú stranu. Je to chyba, pretože sa tak svaly rozvíjajú nesymetricky. Pre rovnomerný rozvoj je najlepšie dýchať na každý 2.- 3. záber. No každopádne myslite na to, že dýchanie musí byť pohodlné a ak to spočiatku nezvládate, nadýchnite sa podľa potreby. Sú tu však ďalšie taktiky, ktoré by ste mali dodrživať, ak chcete, aby plávanie bolo účinné:

  • plávajte celým telom
  • striedajte plavecké štýly
  • striedajte intenzitu

Relax pre športovcov

Ten, kto celý týždeň maká v posilňovni, behá či bicykluje, určite ku koncu týždňa ocení, keď si môže uvoľniť a ponaťahovať svlay v bazéne. Je to akási forma aktívneho odpočinku, kedy si ľahkými pohybmi telo precvičíme a nepreťažíme. Taktiež i menej precvičované svaly, na ktoré inak zabúdame, sa plávaním spevnia a zníži sa tak pravdepodobnosť ich zranenia.

Zábava

Pri plávaní sa dá vymýšľať toľko vecí, a ak ste s priateľmi alebo s rodinou, tento šport si môžete užiť či už formou pretekov alebo skúšaním rôznych vylomenín. Pre deti sa dajú vymyslieť rôzne hravé aktivity, pre dospelých preteky alebo spoločné plány (napríklad, koľko dnes zaplávate) a starší si môžu popri plávaní i poklebetiť. Môže to teda byť príjemné spojenie športu, zábavy a osvieženia.

Pomáha pri chudnutí

Tento šport zapája celé telo a vďaka rovnomernému pohybu po dlhšiu dobu a prekonávaniu odporu vody je veľmi účinný pri redukovaní telesnej hmotnosti. Výhodou je, že hoci sa niekedy namakáme, telo je nadnášané a kĺby netrpia. Plávanie by sa dalo označiť za istý kardiotréning bez nárokov na kĺby. No je to vytrvalostná aeróbna aktivita, a aby bola efektívna, musí byť pravidelná a musí byť vykonávaná intenzívne a dlhší čas. A ak chcete schudnúť, určite tomu nezabudnite prispôsobiť i jedálniček.

Máte obavy z toho, ako do plaviek?

6 skvelých cvikov proti celulitíde

Účinnejší ako beh

Výdaj energie pri plávaní je závislý od rýchlosti, techniky a aj od telesnej hmotnosti. Pri výpočte výdaja energie podľa uplávanej vzdialenosti možno približne vychádzať z hodnoty 15kJ na kg a kilometer. Znamená to, že na prekonanie 1km budeme potrebovať 4-krát viac energie ako pri behu. Takže ak budeme minimálne raz do týždňa plávať hodinku v kuse, výsledky na seba nenechajú dlho čakať.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.