Vitamín B9 - kyselina listová

Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Kyselina listová sa nachádza predovšetkým vo fazuli a ďalších strukovinách, citrusových plodoch a džúsoch, pšeničných otrubách a celozrnných výrobkoch, listovej zelenine, hydine, bravčovom mäse, kôrovcoch a pečienke.

Nedostatok kyseliny listovej môže spôsobiť poruchy rastu, šednutie vlasov, zápal jazyka (glositída), vredy v ústach, peptické vredy a hnačku.

Definícia:

Starší názov vitamín B9, synonymum: kyselina pteroylglutamová

Kyselina listová je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na teplo a svetlo. Väčšina sa z organizmu vylúči do 24 hodín.

Biochemická funkcia:

  • nevyhnutná pre všetky procesy bunkového delenia a rastu (obzvlášť dôležitá pre červené krvinky, rýchlo sa deliace v kostnej dreni)

  • významná úloha pri syntéze nukleových kyselín

  • nenahraditeľná pre regulárny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu

  • je súčasťou génov a chromozómov každej bunky


Prečítajte si aj o tomto vitamíne:

Kyselina pantoténová

Výskyt v potrave:

  • kvasnice, hovädzie vnútornosti (pečienka, srdce, ľadviny), jahňacina, bravčové mäso, hydina, vajcia, mlieko, listová zelenina, špargľa, paradajky, špenát, šalát, karfiol

  • malé množstvá kyseliny listovej sú syntetizované črevnými baktériami

Potreba:

Odporúčané denné množstvo(RDA) pre dospelých: 400 µ g/deň

Požiadavky v období tehotenstva sú zvýšené o 100 %, odporúča sa užívať vitamín ako doplnok.

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu: 1 g/deň

Rizikové skupiny:

  • tehotenstvo

  • všetky časti populácie, obzvlášť nedojčené deti, dospievajúci, tehotné a dojčiace ženy

  • pri alkoholizme a podvýžive

  • zvýšené nároky pri užívaní liekov (antikoncepcia, chemoterapia, cytostatiká)

  • vyšší vek

  • lieky, napr. barbituráty, diuretiká, metotrexát, kotrimoxazol

  • diabetes mellitus (cukrovka)

  • chronické gastrointestinálne ochorenie

  • podlieha deštrukcii teplom a okysličením pri príprave jedla (30 - 90 %)

Príznaky nedostatku:

Nedostatok v tehotenstve je spojený s potratom, abláciou placenty, nízkou pôrodnou váhou novorodenca a defektami nervovej trubice.

Ďalej sa môžu vyskytnúť zdravotné problémy ako anémia, postihnutie slizníc, hnačka, poruchy vstrebávania, neurologické, rastové a reprodukčné problémy, malformácia plodu, predčasný pôrod. Zvýši sa hladina homocysteínu, objavia sa megaloblastové zmeny v kostnej dreni a iných tkanivách s rýchlym delením buniek. Takisto je tu riziko defektov nervovej trubice.

Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe v dôsledku príjmu potravy.

Pri vysokých terapeutických dávkach: poruchy trávenia, nespavosť, psychické výkyvy, alergia.


Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997

  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000

  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000

  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999

  • RDA. National Academy Press, 1989

  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000

  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993

  • Combs G G. The Vitamins, 1992


Prečítajte si aj o tomto vitamíne:

Kyselina pantoténová