Poobedňajší šlofík znižuje riziko infarktu

Radi si dáte poobedňajšieho šlofíka? Dobre robíte! Siesta počas dňa vraj znižuje riziko infarktu. Vo firmách, kde je spánok poobede povolený dokonca stúpla miera koncentrácie u zamestnancov.

Dobrá správa pre leňochov - vedecký výskum ukázal, že krátky popoludňajší spánok môže znížiť riziko fatálnych srdcových problémov, najmä u mužov. Výskumníci monitorovali 23 681 zdravých Grékov v priemere šesť rokov. Tí, ktorí si aspoň 3x do týždňa zhruba na polhodinu zdriemli po obede mali o 37 percent menšiu šancu zomrieť na infarkt než tí, ktorí nespali. V sledovanej skupine boli najmä päťdesiatnici, pričom zistený trend sa viac prejavil u pracujúcich mužov.

Výskumníci tvrdia, že spánok môže pomôcť srdcu znížiť stres, na ktorého vzniku sa väčšinou podieľa práca. Dr. Dimitrios Trichopoulos, autor štúdie a výskumník Hardvardskej univerzity uviedol, že rovnaký trend pravdepodobne prebieha i u žien, táto hypotéza však nie je potvrdená, pretože počas výskumu ich nezomrel dostatočný počet. Srdcové problémy boli príčinou smrti 48 žien zo sledovanej vzorky, v porovnaní s 85 zosnulými mužmi.

Poobedňajšia siesta je súčasťou mnohých kultúr, najmä tých v teplejších podnebiach. Relatívne malý výskyt srdcových problémov v oblasti Stredomoria sa všeobecne pripisuje tamojším stravovacím návykom, zahŕňajúcim mnoho ovocia, zeleniny, fazúľ a olivového oleja. Výskum sa snažil zistiť, či sa na tomto stave nepodieľa aj poobedňajší odpočinok. "Moja rada je - pokiaľ si môžete zdriemnuť, urobte tak. Keď máte v kancelárií nejakú pohovku a máte čas dožičiť si chvíľku odpočinku – neváhajte," povedal Dr. Trichopoulos.


Mohlo by vás zaujímať:

Spánok - najobľúbenejšia činnosť všetkých ľudí

Vedeli ste o týchto benefitoch spánku?

Doprajte si zaslúžený oddych


Ako presne prispieva stres k vzniku srdcových chorôb, nie je známe. Niektorí vedci sa domnievajú, že môže priamo pôsobiť na srdce, nezdravými účinkam stresových hormónov, alebo nepriamo - tým, že ľudia v strese menej cvičia, prejedajú sa alebo fajčia.

"Siesta však nie je súčasťou americkej kultúry a poobedňajší spánok sa v našom pracovnom svete spája s lenivosťou," povedal Bill Anthony, psychológ Bostonskej univerzity a spoluautor knihy Umenie zdriemnuť si v práci.

Niektoré spoločnosti povoľujú svojim zamestnancom krátky poobedňajší oddych, pričom zistili, že produktivita ich práce neklesla, dokonca svojim zamestnancom zriadili oddychovú miestnosť, vybavenú dvoma koženými pohovkami, pohodlnými vankúšmi a budíkom. Prijali by ste taký relax?

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.