Benefity spánku, o ktorých ste možno netušili

S dostatočným, zdravým spánkom ide skrátka všetko lepšie. Prečítajte si benefity, ktoré idú ruka v ruke s dobrým spánkom. Od psychiky, pamäte až po chudnutie. Na tieto všetky aspekty má totiž dosah.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Dostatočne dlhý spánok je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu, vďaka ktorému dokážete správne psychicky i fyzicky celý deň "fungovať". Možno však netušíte, aké rôznorodé oblasti života ovplyvňuje.

Zlepšenie pamäte

Váš mozog počas spánku ďalej pracuje a cez noc sa v ňom dokážu lepšie zafixovať spomienky a veci, ktoré ste sa naučili, keď ste boli hore. "Ak sa niečo snažíte naučiť, či už fyzicky alebo psychicky, až do istého bodu sa to učíte precvičovaním," vysvetlil pre magazín Health lekár David Rapoport. "Ale keď spíte, stane sa niečo, vďaka čomu sa to naučíte lepšie," dodal.Po kvalitnom spánku vám to teda s naučenými poznatkami či zručnosťami pôjde výrazne lepšie. To isté platí, čo sa týka kreatívnych činností.

Dlhší život

Prikrátky alebo pridlhý spánok sa podľa výskumov spája s kratším životom, aj keď presná zákonitosť nie je jasná. Je totiž pravdepodobné, že práve chorí ľudia majú problémy so spánkom. Spánok samozrejme tiež ovplyvňuje kvalitu života.


TIP Redakcie:
Neviete vypnúť a dopriať si kvalitný spánok? Možno pomôže masáž.


Menej zápalov

Zápaly vovnútri tela súvisia s chorobami srdca, mŕtvicou, cukrovkou, artritídou či rýchlejším starnutím. Platí to najmä pre ľudí, ktorí zvyknú spávať šesť a menej hodín denne. Ľudia, ktorí trpia nespavosťou, by teda mali vyhľadať lekára, a ak sa im podarí dať tento problém do poriadku, tiež môžu očakávať zníženie krvného tlaku.

Lepšie výkony

Ak športujete, cesta, ako zlepšiť svoje výkony, je spánok. Dokázal to napríklad výskum, ktorý sa uskutočnil na Stanfordskej univerzite. Hráči amerického futbalu sa sedem až osem týždňov snažili spávať aspoň 10 hodín a ukázalo sa, že sa im zlepšili časy šprintov a mali viac energie. Podobne dopadli výskumy týkajúce sa tenistov a plavcov.

Lepšie známky

Deti vo veku 10 až 16 rokov, ktoré majú nepokojný spánok, zvyknú mať problémy s pozornosťou i učením. To znamená, že sa im zákonite zhoršia výsledky v škole. Ďalšia štúdia ukázala, že sa menej darí aj permanentne nevyspatým vysokoškolákom.

Tí často pre lepšie výsledky obetujú spánok, no v konečnom dôsledku sa učia horšie. Preto treba pri problémoch zájsť za odborníkom, prípadne jednoducho spánok posunúť v rebríčku priorít vyššie.


Neprehliadnite

Lepšia pozornosť

Je jasné, že nevyspatý človek sa sústredí len s ťažkosťami. Ako vysvetlil Rapoport, u detí sa to prejavuje špecificky. "Na nedostatok spánku reagujú inak ako dospelí. Tí zvyknú byť ospalí, deti sú však hyperaktívne," uviedol.

Dokázal to aj výskum z roku 2009. Deti vo veku sedem až osem rokov, ktoré spali menej ako osem hodín, mali sklony k hyperaktivite, nepozornosti a impulzívnosti.

Efektívnejšie chudnutie

Pri chudnutí sa vám bude výrazne lepšie dariť, ak budete chodiť skôr spať. Ukázal to výskum z Chicagskej univerzity, v ktorom síce účastníci zhodili podobné množstvo kilogramov, no malo to háčik. Tí, ktorí dostatočne veľa spali, sa zbavili väčšieho množstva tuku ako ostatní, ktorí prišli skôr o svalovú hmotu. Po dlhšom spánku sa ľudia zároveň sa cítili menej hladní.

Menej stresu a depresií

S obmedzením stresu súvisí nižší krvný tlak a s ním je tu menšie nezbezpečenstvo pre cievy i srdce. Dostatok spánku sa tiež spája s normálnou hladinou cholesterolu. Ak vám spánok chýba dlhodobo, zaručene sa to prejaví na vašej nálade. Takže ak ste náladoví, neustále nahnevaní či cítite úzkosť, netrpezlivosť alebo nervozitu, možno je čas zamyslieť sa nad tým, koľko v noci spávate. Nie, nestačí to "dohnať" cez víkend – ak vtedy spávate výrazne dlhšie, zrejme vám poriadny odpočinok chýba cez pracovný týždeň.