Chemická antikoncepcia

Antikoncepcia princípom chemických metód znamená zavádzanie látok, ktoré ničia spermie, tzv. spermicidíva do pošvy pred pohlavným stykom.

Chemická antikoncepcia Zdroj foto: Shutterstock.com

Princíp chemických metód

Antikoncepcia princípom chemických metód znamená zavádzanie látok, ktoré ničia spermie, tzv. spermicidíva hlboko do pošvy pred pohlavným stykom. Aplikujú sa pred každým sexom. Výhodou je pomerne jednoduchá aplikácia a neprítomnosť vedľajších účinkov. Nevýhodou je pomerne krátka účinnosť.


Prečítajte si aj:

4 prípady, kedy je vám kondóm pri sexe nanič

Charakteristika chemických metód

Na chemické metódy antikoncepcie je možné naraziť v rôznych liekových formách (peny, krémy, želé, čapíky, vaginálne tablety), pre ktoré je spoločné, že obsahujú spermicídy (látky hubiace spermie) a zavádzajú sa pred pohlavným stykom do pošvy. Pri užívaní chemickej antikoncepcie je dôležité dodržovať časové odporúčania výrobcu (t.j. čas od zavedenia do začiatku styku a obdobie účinku), ktoré sú pri rôznych prípravkoch veľmi odlišné. Podobne ako pri bariérovej antikoncepcii sa odporúča používať zároveň aj inú metódu antikoncepcie.

Výhody chemických metód

Chemická antikoncepcia je voľnopredajná a neobsahuje hormóny. Žena pri jej používaní nepotrebuje zájsť po recept k lekárovi. Predáva sa v lekárňach v podobe krémov, gélov alebo čapíkov, ktoré sa pred stykom zavádzajú v príslušnom časovom intervale do pošvy a chránia ženu pred otehotnením tým, že na chemickej báze zabíjajú spermie. V porovnaní s cenou kondómu, rozpočítaná na jeden styk, je omnoho lacnejšia. Výhodou pre ženu je aj to, že už nemusí používať lubrikátor, hlavne ak má častejšie pri styku problémy so zvlhnutím. Lekári chemickú antikoncepciu zvyčajne odporúčajú používať len ako doplnkovú formu, a to v kombinácii s kondómom.

Nevýhody chemických metód

Jedným z vedľajších účinkov je podráždenie slizníc, ktoré sa prejavuje ako pálenie či horúčava a môže viesť k nepríjemným pocitom, alebo alergickým reakciám. Výrazné podráždenie môže viesť k vzniku infekcii a narušiť mikroflóru pošvy.

Spermicídy

Princíp spermicídov

Spermicídne látky vytvárajú chemickú bariéru, ktorá zabíja alebo zneškodňuje spermie v pošve, takže sa nedostanú do maternice. Sú dostupné v rôznych formách, aplikujú sa pred stykom, no nesmú sa niekoľko hodín zmyť. Patria tu krémy, želé, peny, čapíky, tableky a podobne. Je nutné si prečítať návod konkrétneho prípravku ešte pred jeho použitím a všetky podmienky presne dodržiavať. Používajú sa buď samotné, alebo v kombinácii s mechanickými bariérami.

Charakteristika spermicídov

Spermicídy sú chemické látky, ktoré zneškodňujú spermie v pošve ešte predtým, ako sa dostanú do horných častí rodidiel ženy. Znižuje dokonca riziko prenosu niektorých pohlavných chorôb. Spermicídy sa aplikujú 15 minút pred stykom, a nesmú sa zmyť 6 hodín po ňom. Odborníci sa domnievali, že spermicídy dokážu zničiť dokonca aj vírus HIV, ale ukázalo sa, že si s týmto zákerným vírusom neporadia. Chemickú antikoncepciu možno používať aj samotne, ale je nutné dodržiavať presné časové doporučenia výrobcu. Účinnosť spermicídov samostatne je však nižšia než napríklad v kombinácii s kondómom.

Výhody spermicídov

Výhodou spermicídov je ich ľahká dostupnosť, aj bez rád lekára, žiadne celkové nežiadúce účinky (hoci môže dôjsť vo výnimočných prípadoch k miestnym prípadom alergie) a predstavujú aj určitú mieru ochrany proti niektorým pohlavne prenosným chorobám.  Ich hlavnou veľkou výhodou však teda je, že ich môže používať takmer každá žena. Chemická antikoncepcia nie je vylúčená ani pre ženy s poruchami krvného obehu, ochorením pečene, fajčiarky a podobne, narozdiel od hormonálnej antikoncepcie. Niektoré spermicídy navyše fungujú ako lubrikačný gel.

Nevýhody spermicídov

Ich problémom je to, že musia byť do pošvy zavedené v určitom momente pred pohlavným stykom a taktiež niekoľko hodín po pohlavnom styku musia v pošve zostať, teda vyžadujú istú sebakontrolu.

K spermicídnym látkam patria aj krémy a globuly (želatínová látka v podobe guľôčky), ktoré sa do pošvy zavedú pomocou aplikátorov alebo ručne, tesne pred pohlavným stykom. Pôsobia asi 1 až 2 hodiny, potom sa rozložia, čiže majú pomerne krátku účinnosť.

Nevýhodou je teda menšia spoľahlivosť, preto je potrebné dodržiavať časové inštrukcie. uvedené na obaloch, prípadne pridať ešte ako ďalšiu ochranu, napríklad kondóm. Sperimicídna látka môže niekedy narušiť prirodzenú pošvovú mikroflóru, čo môže u niektorých žien viesť k rozvoju kvasinkových infekcií. Pri každom pohlavnom styku je ich nutné aplikovať nanovo a najmä, ešte pred očakávanou ejakuáciou.

Rozdelenie spermicídov

Prípravky možno rozdeliť podľa typu účinnej látky na spermicídy s účinkom na povrchovú membránu spermie a na spermicídy využívajúce enzymatickú inhibíciu spermií. Okrem toho ich možno rozdeliť podľa liekovej formy na peny, krémy, želé, vaginálne čípky či vaginálne tabletky.

Odporúčania pri používaní spermicídov

Spermicidné prípravky je nutné používať pred každým stykom nezávisle na fáze cyklu. Treba sa vyhnúť umývaniu a výplachom pošvy mydlom minimálne dve hodiny pred a po pohlavnom styku, pretože voda s mydlom ničí účinnú látku v nich. Hygienu je možné udržiavať čistou vodou. Pokiaľ je nevyhnutná liečba inými vaginálnymi prípravkami, napríklad proti infekcii, je vhodné používanie spermicídov prerušiť. Sú vhodné pre páry, ktoré nemajú častý sexuálny styk alebo pre krátkodobé využitie ako doplnok bariérových metód.


Prečítajte si aj tento článok:

4 prípady, kedy je vám kondóm pri sexe nanič