Canesten Kombi - vaginálna tableta a krém

Za vaginálnu kvasinkovú infekciu sa nemusím hanbiť

Za vaginálnu kvasinkovú infekciu sa nemusím hanbiť

Približne 2,3 miliardy žien na celom svete prekoná aspoň jedenkrát za život kvasinkovú infekciu (vaginálnu mykózu) – veľa z nich sa nakazí opakovane. Tieto fakty dokazujú, že kvasinková infekcia je bežné ochorenie a nie je za čo sa hanbiť. Rozhodne nie je prejavom nedostatočnej hygieny. Ide o odpoveď organizmu na stres, psychickú záťaž, náhle zmeny klímy (napríklad na dovolenke), alebo hormonálne zmeny v tehotenstve či menopauze.

Kvasinky sú prítomné v pošve stále. Za normálnych okolností ich ale imunitný systém a nízke pH kontroluje, takže sa nepremnožia. Pokiaľ sa však rovnováha pH naruší, kvasinky sa rozmnožia, a tým pádom sa rozvinie infekcia. Jej nepríjemné prejavy môžu spôsobiť, že sa necítite pohodlne, alebo ste podráždená. To je úplne normálne a je dobré sa o tom porozprávať so svojím lekárom, s priateľkou alebo s partnerom. Samotná liečba je jednoduchá, je s ňou potrebné začať čo najskôr, aby ste sa zbavila sprievodných príznakov, ako je svrbenie či pálenie.

Základné fakty o vaginálnej kvasinkovej infekcii

  • Tri zo štyroch žien prekonajú kvasinkovú infekciu aspoň jedenkrát za život.
  • Každá žena môže byť infikovaná.
  • Príčinou ochorenia je kvasinka, najčastejšie Candida albicans.
  • Prítomnosť kvasiniek v pošve je normálna.
  • Infekcia vzniká len pri premnožení kvasiniek.
  • Ochorenie sa dá jednoducho liečiť.
  • Symptómy sú rozpoznateľné, veľa žien vie v prípade opakovaných infekcií odhaliť príznaky ochorenia.

Ako rozpoznám vaginálnu kvasinkovú infekciu?

Väčšina žien, ktoré sa už stretli s vaginálnou mykózou, môžu presne rozpoznať jej príznaky.

Hlavnými ťažkosťami spojenými s kvasinkovou infekciou sú svrbenie a pálenie v genitálnej oblasti a vstupe do vagíny. Hlavnou príčinou tohto podráždenia je zvýšený výtok, v ktorom sa rozmnožujú kvasinky. Je biely alebo žltkastý, má hrudkovitú konzistenciu, je takmer bez zápachu, prípadne vonia ako čerstvé kvasnice. Infikované tkanivo môže byť podráždené a opuchnuté.

Tip:

Napriek svrbeniu sa neškrabte, pretože to infekciu len zhoršuje.

Hrozí mi infekcia?

Aj keď teoreticky každá žena môže dostať kvasinkovú infekciu, existujú ženy, ktoré sú obzvlášť náchylné.

Ženy s cukrovkou majú zvýšený obsah glukózy v krvi a tkanivách, kde kvasinky nachádzajú výživné prostredie. Ďalším rizikovým faktorom je oslabená imunita, či už v dôsledku chrípky, ťažkého prechladnutia alebo nevhodnej stravy.

Infekciou sú tiež viac ohrozené ženy, ktoré užívajú lieky porušujúce rovnováhu pH v pošve, čo je napríklad prípad antibiotík.

Problémy spôsobuje i dlhodobé nosenie tesného, nepriedušného oblečenia.Problémy spôsobuje i dlhodobé nosenie tesného, nepriedušného oblečenia.

Na druhej strane platí, že niektoré ženy sú na infekciu náchylnejšie viac, iné menej. U jednej ženy sa môže vyskytovať veľa rizikových faktorov a infekcia sa u nej nikdy neprejaví, zatiaľ čo u inej za rovnakých okolností prepukne. To môže byť, okrem iného, dôsledkom aktuálneho stavu imunitného systému, fyzických a genetických predpokladov, alebo vnútorných okolností.

Čo zvyšuje riziko kvasinkovej infekcie?

  • Diabetes mellitus.
  • Nevyvážená strava.
  • Ďalšie infekčné ochorenia.
  • Užívanie liekov, napríklad antibiotík či steroidov.
  • Tesné, syntetické oblečenie.
  • Hormonálne zmeny, napríklad tehotenstvo alebo menopauza.

Ako sa vyliečim?

Liečba kvasinkovej infekcie je veľmi jednoduchá. Pokiaľ ste si istá, že trpíte vaginálnou mykózou, choďte do lekárne pre antimykotický prípravok, napríklad vaginálne tablety alebo krém Canesten. A rovnako ako je bežné, že si môžete vybrať spodné prádlo, ktoré vám sedí, môžete si vybrať i spôsob liečby vaginálnej mykózy, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať. Canesten ponúka individuálne formy liečby prostredníctvom vaginálnych tabliet, vaginálneho krému, alebo kombinácie vaginálnej tablety a krému.

Zároveň si môžete vybrať dĺžku liečby: jednodňovú, trojdňovú alebo šesťdňovú, ktorá závisí od koncentrácie účinných látok. Zvoľte si sama, aký spôsob liečby vyhovuje práve vám. Efekt prípravku je vždy účinný a rýchly. Účinné látky v nich obsiahnuté bránia rozvoju a deleniu kvasinkových buniek, a týmto spôsobom ich zabíjajú. Ľudské bunky prípravky nepoškodzujú, preto sú veľmi dobre znášané a len vzácne sa objavujú krátkodobé, drobné nežiaduce účinky. V prípade, že trpíte netypickými príznakmi infekcie, alebo ste tehotná, navštívte svojho lekára, aby ste mala istotu, že infekcia je liečená správne.

Kedy je nevyhnutné navštíviť lekára

Napriek tomu, že je samoliečba kvasinkovej infekcie jednoduchá, môže byť za istých okolností nevyhnutné navštíviť lekára:

  • Ak máte kvasinkovú infekciu prvý krát.
  • Máte menej ako 18 rokov.
  • Nepozorujete zlepšenie počas stanovenej doby liečby.
  • Mala ste viac ako štyri kvasinkové infekcie v predchádzajúcom roku.
  • Trpíte netypickými príznakmi, ako je zápach po rybách alebo intenzívna bolesť v podbrušku.

Mal by sa liečiť aj môj partner?

Vaginálna kvasinková infekcia nie je pohlavná choroba, obvykle sa neprenáša pohlavným stykom. Napriek tomu vás však môže partner opakovane nakaziť – infekcia sa v takom prípade po nejakej dobe neustále objavuje a zasa mizne. Hovorí sa tomu ping-pongový efekt. V prípade rovnakých príznakov ochorenia u oboch partnerov by preto mal aj muž navštíviť lekára a začať s jednoduchou liečbou. V jej priebehu sa dokonca ani nemusíte vzdávať sexu.

Ako mám predísť vzniku kvasinkovej infekcie

Kvasinkovej infekcii sa nedá vyhnúť stopercentne, ale dodržiavanie niektorých pravidiel znižuje pravdepodobnosť, že sa rozvinie práve u vás.

  • Nenoste syntetické spodné prádlo, pretože vytvára teplé a vlhké prostredie, v ktorom sa kvasinkám darí.
  • Parfumované mydlá a kúpele s prísadami môžu poškodiť ochranný kyslý film pokožky. Tá sa potom stane náchylnejšou na kvasinkové infekcie. Z rovnakých dôvodov by ste nemala používať spreje, parfumované menštruačné vložky.
  • Vo veľa prípadoch to nie je nedostatočná, ale prehnaná hygiena, ktorá vyvoláva kvasinkové infekcie, pretože časté umývanie a kúpanie narúša prirodzené obranné mechanizmy kože.
  • Jedzte zdravo, vyvarujte sa konzumácii veľkého množstva uhľohydrátov napr. vo forme cukru, čokolády alebo zákuskov, pretože kvasinky majú radi sladké.
  • Po použití toalety sa utierajte spredu od pošvy dozadu, aby ste nepreniesla žiadne črevné patogény do vagíny.
aarnika

ja som už zúfalá nič nepomáha žiadne kombinácie.Mne doktorka predpisuje stále to isté a nič nové som navyskúšala.Ten liek o ktorom píšeš sa dá kúpiť alebo je na predpis?