Svetový deň výživy

Svetový deň výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo Spojených národov (FAO) v roku 1945. Svetový deň výživy si kladie za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o situácii vo svete hlad a podvýživu a povzbudiť ľudí na celom svete, aby prijala opatrenia proti hladu.

Svetový deň výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov (FAO) v roku 1945. Svetový deň výživy si kladie za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o situácii vo svete a povzbudiť ľudí na celom svete, aby prijala opatrenia proti hladu.

Viac ako 150 krajinách sleduje túto udalosť každý rok. V Spojených štátoch, 450 štátnych, súkromných dobrovoľníckych organizácii sponzoruje Svetový deň výživy, a miestne skupiny sa aktívne zapájajú v takmer každej spoločnosti.

Prvýkrát bol Svetový deň výživy v roku 1981 a tohtoročnou témou je motto "Spojení proti hladu".

V roku 2009 bola na svete dosiahnutá kritická hranica jednej miliardy hladných ľudí zapríčinená z časti kvôli rastúcim cenám potravín a finančnej krízy, "tragické úspech v týchto moderných časoch", podľa FAO generálneho riaditeľa Jacquesa Dioufa. V predvečer konferencie, Dr Diouf spustil online petíciu ako morálny odraz rozhorčenia nad situáciou. "Projekt 1 miliarda hladujúcich" je pre ľudí dostupný online a petíciu boja proti hladu môžete podpísať na stránkach www.1billionhungry.org.

V tento Svetový deň výživy 2010, keď tu ešte nikdy nebolo tak veľa hladujúcich ľudí, poďme sa zamyslieť nad budúcnosťou. S vôľou, odvahou a vytrvalosťou - a s ľuďmi spolupracujúcimi navzájom - sa môže vyprodukovať viac potravín, uchovať a dostať ich do úst tých, ktorí to najviac potrebujú.