Epilepsia a zdravý životný štýl – tipy a rady

Ste epileptik a neviete si rady s tým, čo by ste mali jesť a piť? Životospráva epileptikov je veľmi individuálna. Aj vzhľadom na rôzne spúšťače, ktoré môžu u jednotlivcov spôsobovať záchvaty.

Ste epileptik a neviete si rady s tým, čo by ste mali jesť a piť? Životospráva epileptikov je veľmi individuálna. Aj vzhľadom na rôzne spúšťače, ktoré môžu u jednotlivcov spôsobovať záchvaty. Pre niekoho môže byť spúšťačom kofeín, preto by zo svojho jedálnička mal vynechať potraviny, v ktorých sa nachádza, ako napríklad kávu, čokoládu, energetické nápoje. Ďalším bežným spúšťačom záchvatov je alkohol, ktorý býva pri epilepsii veľmi nebezpečný, keď sa zmieša s niektorými druhmi liekov (môže dokonca spôsobiť kómu alebo smrť). Hoci chvíľkovo môže záchvat utíšiť, jeho časté užívanie vo veľkom množstve zvyšuje riziko záchvatov. V prípade „spoločenského pitia“, keď si človek dopraje jeden či dva poháriky za večer, bývajú reakcie rôzne. No i tu platí, že účinky alkoholu sa lepšie znášajú po jedle ako na prázdny žalúdok. Nezabudnite sa však predtým opýtať svojho lekára, ako sa vaše lieky znášajú s alkoholom.

Diéta a zdravá strava

Popri predpísaných liekoch môže pri kontrole epileptických záchvatov pomôcť aj diéta. Asi najznámejšia je diéta tuková, ktorá je založená na vysokom príjme tukov (najmä mäsa, avšak bez prílohy) a nízkom príjme cukrov (zemiaky, fazuľa, cestoviny), kalórií a tekutín. Štúdia z roku 2008 ukázala, že tuková diéta znížila počet záchvatov u skúmaných detí o približne polovicu. Nízky príjem cukrov núti telo využívať na tvorbu energie tuky, ktoré sú dobrou ochranou pred kŕčovými záchvatmi. Vedľajšími účinkami tejto diéty však môžu byť dehydratácia (nedostatok vody v tele), zápcha, dávenie, vysoký obsah cholesterolu, obličkové kamene, nedostatok vitamínov a minerálov, či zmeny v správaní. Preto by sme ju mali podstupovať len pod odborným dozorom lekára.

Rovnako nízkocukrová diéta má pozitívne účinky pri kontrole záchvatov. Podobne ako tuková diéta, aj ona je založená na obmedzenom príjme kalórií a cukrov. Oproti tukovej diéte v nej však nie je obmedzený príjem bielkovín a tekutín.
Stúpanie a klesanie hladiny cukru býva častým spúšťačom záchvatov. Udržiavanie rovnovážnej hladiny cukru v krvi je preto veľmi dôležité. Napríklad, tehotným ženám sa odporúča jesť počas dňa menšie porcie. Vyhnúť sa treba aj veľkému príjmu rafinovaného cukru, ktorý rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Keď je pravdepodobné, že spúšťačom vašich záchvatov je nízka hladina cukru v krvi, odporúča sa jesť každé štyri hodiny počas dňa.

Pohyb a šport

Viesť aktívny život je dobrým liekom pre väčšinu ľudí s epilepsiou. So športom ale prichádza riziko úrazov, a u epileptikov je o čosi vyššie ako u zdravých ľudí. Hoci sa odhaduje, že len 1% záchvatov má za následok nejaké zranenie, je dobré mať na pamäti, ako športovať zdravo a zároveň bezpečne.

Tipy na správne športovanie:

Cvičte a športujte na jemnom povrchu: Najlepšia je tráva a cvičenie na mäkkej podložke.

Plávanie a iné vodné športy: Plávať by ste mali chodiť vždy s niekým, kto je dobrý plavec a vie vám v prípade záchvatu ihneď pomôcť, prípadne informujte plavčíka o možnom riziku záchvatu. Nepresiľujte sa vo vode, radšej si chvíľku oddýchnite, keď pocítite únavu.

Horolezectvo a vysokohorská turistika: Pri horolezectve a túrach vo vysokých horách je pre vás, okrem pádu následkom záchvatu, nebezpečný nedostatok kyslíka a atmosférické zmeny, ktoré zvyšujú riziko epileptického záchvatu.

Spoločenské kontaktné športy: Pri týchto športoch je vyššie riziko úrazov hlavy. Ideálne je nosiť prilbu.

Počas akéhokoľvek cvičenia alebo športovania si dávajte časté prestávky, neprehrievajte sa a najviac námahy vydávajte počas najchladnejšej časti dňa. Všetky riskantnejšie športové aktivity je dobré prekonzultovať s vaším lekárom.

Zdroje: www.livestrong.com, www.health.com, www.epilepsyfoundation.org