4 tipy na zdravý chrbát

Príčinou bolestí chrbta je častokrát jeho nesprávne držanie, spanie či sedenie v nesprávnej polohe. Prinášame vám rady, ktoré vám môžu pri týchto problémoch pomôcť a časom ich možno aj úplne odstrániť.

Tipy na zdravý chrbát Zdroj foto: Shutterstock.com

Bolesť chrbta nás môže zastihnúť v akomkoľvek veku, prevažne však postihuje stredné a vyššie vekové skupiny. Obmedzuje vás pri vykonávaní bežných aktivít, nedovolí sústrediť sa na prácu a v niektorých prípadoch dokonca obmedzuje vaše fungovanie a pripúta vás na lôžko. Ako sa vyhnúť nepríjemnej bolesti, alebo s ňou aspoň účinne bojovať?

1. Pohyb nesmie chýbať

Máte sedavé zamestnanie? O to viac dbajte na dostatok pohybu, pretože bolesti chrbta môžu byť až neznesiteľné. Športovaním a pravidelným pohybom sa vyhnete ochabnutému aj skrátenému svalstvu.

Zamerajte sa najmä na posilňovanie. Veľmi dobré je ale aj plávanie, pri ktorom sa odľahčí záťaž, ktorú musí chrbtica každý deň niesť. Pozor však na plávanie s krkom natiahnutým nad hladinou, takýto spôsob športovania veľmi zaťažuje krčnú chrbticu. Pohyb okrem iného pomáha udržať aj váhu na optimálnej úrovni.Nadbytočné kilogramy totiž sprevádza oslabenie brušných svalov, a to má za následok preťaženie chrbtice. Niektorý pohyb ale chrbátu môže škodiť. Napríklad ten, keď dvíhate ťažké bremená. Pri ich dvíhaní lekári a fyzioterapeuti odporúčajú uprednostniť čupnutie s vystretým chrbtom pred predklonom s vystretými kolenami.


Prečítajte si tiež:

Najlepšie cviky proti bolesti chrbta

2. Pozor na to, ako sedíte

Za problémami s chrbticou môže byť aj nesprávny spôsob sedenia. Ako sa teda sedí správne? Takto: chrbtica vzpriamená, bedrá, kolená a členky by mali zvierať 90-stupňový uhol a chodidlá majú byť celou plochou na zemi. Počas práce za počítačom si robte pravidelné prestávky. Ponaťahujte sa, predkloňte, poprechádzajte. Stoličku skúste striedať s fitloptou a monitor počítača umiestnite do úrovne očí.

3. Posteľ a matrac sú dôležité

Dobrý matrac je taký, ktorý zachováva prirodzený tvar chrbtice a je pohodlný. Niekto si myslí, že spať na tvrdej posteli je ideálne a chrbtici prospešné. Nie je to tak. Tvrdá posteľ nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice, ale ju deformuje. Takisto chrbtu neprospievajú ani príliš mäkké a preležané matrace. Dobré je spať na boku s pokrčenými nohami. Je vhodné vyhnúť sa spánku na privysokom vankúši, alebo v polohe na bruchu s hlavou otočenou do strany – zaťažuje sa tak krčná chrbtica.

4. Pomáhajú masáže?

Pri bolestiach chrbtice môžu pomôcť aj masáže. Ich účinok sa prejaví až po pravidelnom opakovaní. Potrebné je si preveriť, či je masér dostatočne kvalifikovaný, aby masáže nenarobili viac škody ako osohu. Ľudia so sedavým zamestnaním nič nepokazia, ak navštívia aspoň raz ročne kúpele v rámci welness pobytov, kde sa skúsený tím masérov bude venovať práve ich chrbtici.


Prečítajte si aj tento článok:

Najlepšie cviky proti bolesti chrbta